Fraudă la bacalaureat 2021 în 5 județe: Subiecte apărute pe Facebook, la câteva minute după începerea probei scrise

Subiectele la proba scrisă la alegere a Bacalaureatului de toamnă au apărut pe grupuri de Facebook după primele minute de la începerea examenului, relatează Digi24. Potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, este vorba despre candidați din cinci licee din cinci județe din țară.
Unul dintre aceștia, din Brăila, avea 33 de ani, iar potrivit inspectoratului nu a fotografiat subiectele cu telefonul, ci cu „alte mijloace electronice”, potrivit Agerpres.

Pe grupul intitulat Bacalaureat 2021-2022 au fost postate fotografii miercuri dimineată chiar din timpul examenului, iar candidații solicitau rezolvarea subiectelor de către cei aflați acasă.

În imagini se pot vedea inclusiv profesorii supraveghetori care stăteau la catedră. În comentariilor postărilor se pot vedea și rezolvările subiectelor, notează Digi24.


Subiecte fotografiate in centrul de examen si publicate pe grupul „Bacalaureat 2021-2022”

Cîmpeanu: Fraudă care va fi sancționată la cel mai înalt nivel

 

Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi 24 că este vorba despre cinci săli de clasă în care s-a fraudat astfel. Acesta a precizat că în momentul de faţă se derulează acţiuni la nivelul fiecărui centru de examen pentru a vedea concret câţi elevi au fraudat examenul.

Ce a afirmat ministrul Educației:

  • „Este vorba despre Liceul Tehnologic „Panait Istrati” din Brăila, de Liceul Tehnologic „Rucăreanu” din Braşov, de Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu şi de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova.
  • Este vorba despre o fraudă în mod clar, care va fi sancţionată la cel mai aspru nivel. Cu siguranţă, elevii care nu au înţeles că nu au acces cu mijloace de comunicare în sala de examen vor fi eliminaţi din examen şi două sesiuni nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen.
  • Am popularizat cât am putut de mult importanţa respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanţa examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înţeles vor plăti.
  • Se fac verificări atât cât se pot face verificări într-o şcoală, într-o şcoală în care nu există terminale de verificare, spre exemplu, cum există în aeroport. Profesorii au competenţe limitate pentru a face aceste verificări, în condiţiile în care tehnologia a evoluat foarte mult şi dimensiunile acestor dispozitive electronice sunt extrem de mici, sunt foarte greu de sesizat. Am spus: candidaţii vor fi eliminaţi cu siguranţă, ei sunt deja identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen iar personalul de supraveghere vom vedea în ce măsură ar fi putut să prevină apariţia acestor situaţii, dacă ar fi putut să prevină şi nu au făcut-o, atunci cu siguranţă şi aceştia vor fi sancţionaţi
  • Este şi a fost întotdeauna o problemă această intenţie de fraudă. Personalul face tot posibilul pentru a preveni aceste situaţii de fraudă. Noi trebuie să sancţionăm aspru aceste intenţii de fraudă.”

Cum a fost prins candidatul de 33 de ani din Brăila care a urcat subiectele pe Facebook

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Brăila, Dan Gheorghiţă, a povestit pentru Agerpres cum a fost prins și eliminat din examen candidatul în vârstă de 33 de ani de la Liceul tehnologic „Panait Istrati” din Brăila după ce a fotografiat şi a pus subiectele pe internet.

„În urma apariţiei pe Facebook a imaginii cu subiectul de la fizică dintr-un centru de examen din Brăila, am identificat centrul – fiind vorba despre Liceul tehnologic Panait Istrati – am mers acolo şi, conform metodologiei, am analizat înregistrările audio-video din sălile în care au susţinut candidaţii proba la fizică. Corelând poza cu filmările, am identificat sala de clasă, am identificat candidatul, l-am chemat în centrul de examen, iar acesta a recunoscut. Chiar dacă nu recunoştea, îl eliminam, pentru că aveam dovezi. L-am eliminat din examen şi două sesiuni nu mai are voie să susţină bacalaureatul”, a declarat Gheorghiţă.

Candidatul eliminat din centrul de examen din Brăila are 33 de ani şi provine din promoţiile anterioare, terminând în urmă cu mulţi ani Liceul ‘Constantin Brâncoveanu’.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Brăila a precizat că supraveghetorii din respectiva sală de examen nu ar fi putut interveni pentru prevenirea fraudei, deoarece „poza a fost făcută cu alte mijloace electronice, nu cu telefonul”.

Anchetă a poliției la Brașov

Poliţiştii din Braşov au deschis o anchetă, miercuri, după ce au apărut fotografii cu subiecte de la Bacalaureat în timpul susţinerii probei scrise, pe Facebook.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov a fost sesizat cu privire la faptul că în mediul online, pe un site de socializare, ar fi fost postate două fotografii conţinând subiectele la disciplina ‘anatomie’ din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2021, fotografii ce ar fi fost realizate în timpul examenului”, se arată într-o informare a IPJ Braşov, citată de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Dosarul este instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, urmând să fie propusă o soluţie legală la finalizarea anchetei.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a anunţat că a fost identificat un candidat care a postat online o fotografie cu subiectul de la examen.

„Într-adevăr, în jurul orei 11.00, am găsit o postare pe reţelele de socializare cu o poză făcută unei pagini de la subiectul de anatomie. În urma analizării fotografiei a fost identificat centrul de examen (Liceul Tehnologic Silvic Braşov) şi sala de unde a fost încărcată poza. Reprezentanţi ai comisiei judeţene s-au deplasat imediat în centrul de examen şi au identificat candidatul care a realizat poza. Fiind vorba despre o tentativă de fraudă a fost solicitat ajutorul poliţiştilor de la secţia de siguranţă şcolară din cadrul IPJ Braşov”, se precizează într-o informare transmisă presei.

Regulile de examen BAC 2021:

  • Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
  • De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed