FT: Acceptarea banilor de la FMI pare să fi marcat România ca o ţară cu probleme (VIDEO)

Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca având probleme în administrarea datoriei suverane, a vândut, joi, titluri în valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai puţin faţă de 3,32% în iulie.

„Licitaţia României a avut, însă, mai puţin succes. Ministerul Finanţelor a respins ofertele pieţei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de către România a banilor de la Fondul Monetar Internaţional pare să aibă efectul opus (celui vizat – n.r.), marcând ţara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continuă să respingă ajutorul Fondului”, notează FT.

Succesul Ungariei în a vinde obligaţiuni de stat explică de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenţa din partea FMI, în timp ce România a continua să accepte ajutorul Fondului, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

În primele şase luni ale anului, Ungaria a atras 1,6 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni. Suma este de două ori mai mare decât cea planificată de precedentul guvern pentru întreg anul 2010.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene au suspendat în iulie discuţiile cu guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban, referitoare la evaluarea programului de finanţare de 20 de miliarde de euro, după ce nu au reuşit să ajungă la un acord privind ţintele bugetare.

Guvernul de la Budapesta a indicat că ar putea renunţa şi la planul iniţial de a încheia un nou acord stand-by preventiv, pentru 2011.

Ministerul Finanţelor de la Bucureşti a refuzat, joi, toate ofertele băncilor la licitaţia pentru obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţa la trei ani, fiind a patra operaţiune consecutivă respinsă pentru titlurile cu această maturitate.

Valoarea indicativă a emisiunii a fost de 300 de milioane lei.

În ultima perioadă Ministerul Finanţelor a vândut constant pe piaţa internă titluri de stat sub valoarea programată, în condiţiile în care a încercat să menţină randamentul sub 7%. Ofertele care au depăşit acest nivel au fost respinse.

O misiune comună a Fondului şi Comisiei Europene (CE) s-a aflat la Bucureşti în perioada 26 iulie-4 august pentru evaluarea acordului de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro încheiat de România cu mai multe instituţii financiare internaţionale.

În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro. Totodată, CE va vira cea de-a treia tranşă din împrumutul acordat României, în sumă de 1,2 miliarde de euro, în a doua parte a lunii septembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed