FT: Ne aşteaptă o criză alimentară

0

În perioada 2007-2008, preţurile bunurilor alimentare au atins maxime istorice, iar acest lucru a dus la proteste ample în mai mult de 30 de ţări. Acum trebuie să ne pregătim pentru o nouă criză alimentară.

 

Preţurile pentru porumb şi soia au depăşit deja maximele din 2008 iar grâul s-a scumpit cu peste 50% în ultimele 5 săptămâni şi se apropie şi el el de nivelul record. Analiştii atrag atenţia că în perioada 2007-2008, scumpirea alimentelor a fost indusă şi de speculaţii, însă acum, problemele sunt reale în anumite ţări.

 

Statele Unite, responsabile pentru jumătate din exporturile mondiale de porumb, se confruntă cu cea mai devastatoare secetă din ultima jumătate de secol. Scumpirea alimentelor va fi resimţită dureros de săracii lumii, care cheltuiesc trei sferturi din salariu pe mâncare. În contextul crizei din 2007 şi 2008, numărul oamenilor afectaţi de foamete a depăşit un miliard de persoane, potrivit Naţiunilor Unite. Şi în România, seceta va face ravagii.

 

Producţia de porumb şi cea de grâu ar putea fi reduse cu cel puţin o treime faţă de nivelul de anul trecut, arată estimările fermierilor. Dincolo de posibilul impact negativ asupra creşterii economice, recolta mai proastă îi va ustura la buzunare pe români. Asta în condiţiile în care peste o treime din bugetul unei familii se duce pe mâncare.

 

În 2010, instituţia financiară japoneză Nomura a creat un indice al vulnerabilităţii la scumpirea alimentelor. România s-a aflat pe locul 12 din 80 de ţări analizate. Nu numai că România este considerată de Nomura cea mai vulnerabilă ţară europeană în faţa unor asemenea şocuri, dar stăm mai prost şi decât ţări precum Kenya, India, Tunisia, Libia şi Vietnam.