G20: Merkel temperează speranţele unei reforme rapide a sistemului monetar internaţional

‘Sper ca la Cannes să putem prezenta primele rezultate în acest sens, chiar dacă nu cred că vom finaliza demersul cu această ocazie’, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni la care au mai participat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, cel al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet şi secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

În problema includerii yuanului (moneda chineză) în coşul care compune Drepturile Speciale de Tragere (DST) ale FMI-ului, cancelarul german a cerut să se aştepte până la summitul de la Cannes din 3 şi 4 noiembrie şi crede că această discuţie se va prelungi dincolo de acest summit. DST-urile Fondului Monetar Internaţional au fost create în anul 1969 ca active de rezervă ale sistemului monetar internaţional alături de aur şi de dolarul american. Coşul de monede care alcătuiesc DST-urile include dolarul american, euro, lira sterlină şi yenul japonez. Franţa doreşte ca DST-urile să devină un element important al reformei sistemului monetar internaţional.

Doamna Merkel a remarcat ‘tranziţia de la un sistem monetar internaţional centrat pe dolar către un sistem monetar multipolar’. În privinţa controlului fluxurilor de capital dintre ţările emergente şi cele dezvoltate, o altă prioritate a Franţei, cancelarul german consideră că nu poate fi vorba decât despre un control ‘de ultimă instanţă’. ‘Trebuie să lăsăm aceste fluxuri să circule liber’, a subliniat ea, lăsând să se înţeleagă că încă nu s-a ajuns la un consens în această chestiune. Franţa doreşte instituirea unui ‘cod de conduită’ pentru gestiunea fluxurilor de capital pentru ca statele emergente să fie protejate în cazul intrărilor masive şi bruşte de capital.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed