Gadgeturile anului 2014

0

După un an 2013 în care giganţii IT au dezamăgit într-un fel sau altul, lansând produse care nu au impresionat audienţa, anul acesta se anunţă a fi spectaculos pentru pasionaţii de tehnologie. La capitolul smartphone-uri, toate privirile vor fi aţintite către Samsung şi Apple, cei mai mari producători din lume. Samsung nu a venit cu un design inedit în ceea ce priveşte Galaxy S4, iar caracteristicile lui Note 3 au fost anticipate de majoritatea specialiştilor, scrie capital.ro. De la viitorul vârf de gamă se aşteaptă ceva revoluţionar, pe lângă procesorul pe 64 de biţi pe care sud-coreenii l-au anunţat deja.

 

Apple, care a introdus pe iPhone 5S funcţia de deblocare a telefonului folosind amprenta, va trebui să vină, de asemenea, cu ceva nou, cel puţin în privinţa designului care nu a fost modificat de patru ani. De la restul urmăritorilor, analiştii se aşteaptă ca aceştia să introducă modele cu caracteristici superioare, precum memorie RAM de 3 GB, camere foto de peste 20 de megapixeli şi procesoare performante. Utilizatorii se aşteaptă ca viitoarele terminale să includă sisteme de scanare a retinei, aplicaţii care să măsoare tensiunea arterială și pulsul, iar parolele să fie înlocuite cu cititoare de amprente.

 

În ceea ce priveşte tabletele, anul acesta producătorii vor continua să lanseze modele tot mai subţiri şi cu o calitate din ce în ce mai bună a ecranului. Pe piaţă vor apărea mai multe tablete accesibile cu procesoare precum Tegra 4 sau Snapdragon 800. Tabletele sub 200 de dolari vor invada piaţa, marii producători încercând astfel să câştige cotă de piaţă. Producătorii autohtoni de tablete precum Allview, E-Boda sau Evolio vor avea, aşadar, o concurenţă serioasă.

  

Ceasurile inteligente se anunţau a fi vedetele anului trecut. Galaxy Gear, modelul de la Samsung, nu a fost primit foarte bine de public, iar acum toată lumea se uită la Apple. iWatch este, anul acesta, unul dintre cele mai aşteptate produse de la Apple, pe lângă noile iPhone şi iPad.

  

În ceea ce priveşte piaţa de televizoare inteligente, aceasta este aşteptată să crească de la 87 de milioane, în 2013, la 125 de milioane anul acesta, conform datelor Display Research. Accentul va fi pus pe televizoarele cu rezoluţie 4K, de patru ori mai bună decât cea full HD. LG, Samsung, Panasonic, Sony, Sharp sau Toshiba vor lansa modele care vor impresiona prin calitatea imaginii şi prin conectivitatea oferită. Este de urmărit duelul sud-coreenilor care au lansat televizoarele cu ecrane curbate şi care ar putea introduce anul viitor modele cu ecrane curbate mai mari sau primele televizoare 8K. Primul televizor cu ecran curbat de la LG a ajuns deja în ţara noastră, are 55 de inchi şi se comercializează la preţul de 9.000 de euro.

 

Un domeniu promiţător care va creşte anul acesta este cel al imprimării 3D. Posibilitatea de a imprima obiecte 3D realizate din plastic sau alte materiale, precum aluminiu, surâde tot mai multor oameni. Există o gamă foarte largă de imprimante 3D, de la cele de uz industrial până la cele de uz casnic. Dacă imprimantele 3D folosite în industrie costă până la un milion de dolari, cele destinate producţiei de obiecte la scară mică pot fi achiziţionate la preţuri începând de la 1.000 dolari. Anul acesta, preţul acestor imprimante este aşteptat să scadă, şi din ce în ce mai mulţi îşi vor permite o imprimantă 3D acasă. Cu o astfel de imprimantă se pot crea de la obiecte utile, precum scule, la jucării sau instrumente muzicale.