Garda Financiară a descoperit în Arad operaţiuni de spălare a banilor europeni

În urma unor controale efectuate, comisarii Gărzii Financiare au constatat că fraţii Cristian C. , de 30 ani, şi Amadeus Saint Claire, de 24 ani, ambii cu domiciliul în Pâncota, au înfiinţat, între anii 2006 – 2009, mai multe firme pe numele lor sau în numele unor persoane tinere.

„Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor ne-a solicitat efectuarea unor verificări cu privire la activitatea desfăşurată de SC Beltex Farming SRL, SC Umbra lu Platon SRL, SC Zootehnic Construct SRL, exemplificându-ne cu această ocazie o operaţiune cu numerar de spălare a banilor derulată de aceşti agenţi economici în 2008. În urma controlului, am constatat că, prin evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea SC Zootehnic Construct SRL Pâncota sau neevidenţierea tuturor operaţiunilor comerciale efectuate ori neplata la bugetul de stat a sumelor evidenţiate cu titlul de impozite şi taxe, a fost prejudiciat şi bugetul de stat cu peste 500.000 de euro”, a declarat, duminică, Anton Pop, directorul-coordonator al Gărzii Financiare Arad.

Conform comisarilor Gărzii Financiare, cei doi fraţi au organizat o structură de tip mafiot, cu scopul de a beneficia de credite nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi de credite bancare pe termen lung din partea unor bănci, în valoare de peste un milion de euro, credite pe care nu le-au mai restituit instituţiilor bancare, însuşindu-şi banii fie în mod direct, fie prin utilizarea în interes personal a bunurilor achiziţionate în numele acestor societăţi.

În urma verificărilor, comisarii au descoperit mai multe firme firme care i-au avut iniţial pe cei doi fraţi ca asociaţi sau administratori, toate fiind, însă, cesionate unor alte persoane, complici ai celor doi, şi toate având relaţii comerciale cu SC Zootehnic Construct SRL. Relaţiile au avut ca obiect, în general, achiziţionarea de ovine, adăpători, grilaje metalice şi grătare de beton, banii cu care au fost achitate tranzacţiile provenind din creditele nerambursabile şi creditele bancare obţinute în baza unor proiecte aprobate de Agenţia SAPARD Arad. Comisarii Gărzii Financiare au mai descoperit că cei doi fraţi s-au asociat cu mai multe persoane, care au găsit persoane neajutorate sau boschetari care, în schimbul unor sume derizorii, au fost dispuse să semneze orice document la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Comisarii GF au constatat că prin activităţile desfăşurate în numele SC Zootehnic Construct SRL, cei doi fraţi au prejudiciat bugetul consolidat al statului şi bugetul general al Comunităţilor Europene cu 4.771.763 lei (peste un milion de euro).

Pentru stabilirea sumelor reprezentând taxele şi impozitele datorate de agentul economic în cauză bugetului de stat, a fost solicitat sprijinul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, pentru efectuarea unei inspecţii fiscale la agenţii economici implicaţi, inclusiv la cei implicaţi în deturnarea fondurilor comunitare.

Garda Financiară Arad a sesizat şi DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, pentru începerea cercetărilor în acest caz, precum şi pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de comiterea acestor fapte de corupţie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed