Gazele din Marea Neagră: OMV Petrom și Exxon, condiții IMPOSIBILE pentru Guvernul Dăncilă

0

OMV Petrom şi Exxon au reluat ofensiva în discuţiile cu statul român privind demararea exploatării gazelor din Marea Neagră, având deja o întâlnire, săptămâna trecută, cu premierul Viorica Dăncilă, ocazie cu care s-a agreat continuarea dialogului la nivel tehnic în vederea clarificării şi soluţionării unor aspecte în legătură cu acordul de concesiune, cu stabilitatea redevenţelor, regimului fiscal şi dreptul de a comercializa liber hidrocarburile.

 

Potrivit unui document obţinut de financialintelligence.ro, OMV Petrom şi Exxon au propus autorităţilor româneşti un proiect de discuţii, un act adiţional la Acordul de Concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun. Cele două companii vor ca statul român să nu le aplice prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore sau din OUG 114/2018, ci vor regimul de stabilitate prin Ordonanța de urgență nr. 160/1999 privind instituirea unor măsuri de stimulare a activității titularilor de acorduri petroliere și subcontractanților acestora, care desfășoară operațiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apă de peste 100 metri.

 

Conform documentului, în măsura în care OMV Petrom sau Exxon sunt obligate să plătească orice sumă suplimăntară cerută de autorităţile publice, în legătura cu orice redevenţă, taxe, impozite, contribuţii şi plăţi, în plus faţă de sumele care ar fi fost datorate în conformitate cu acordul de concesiune, atunci atât OMV Petrom, cât şi Exxon vor fi îndreptăţite la “o compensaţie financiară din partea statului român având o valoare egală cu impactul economic total resimţit raportat la situaţia în care aceste sume suplimentare nu ar fi fost aplicabile”.

 

Cele două companii propun, prin actul adiţional la acordul de concesiune, ca în conformitate cu articolul 34 din legea Offshore (n.r. Art. 34. – În vederea aplicării prevederilor art. 18, 19 și 21, ANRM și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore concesionate la data intrării în vigoare a prezentei legi), prevederile articolelor 18,19, 21 din Legea Offshore nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare al perimetrele offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a Legii Offshore, atât timp cât titularii nu acceptă în mod expres redevenţele, regimul fiscal şi cota procentuală de piaţă cetralizată stabilite prin aceste articole, prin încheierea unui act adiţional la contractele lor de concesiune.

 

Articolul integral pe FINANCIAL INTELLIGENCE