General Motors – povestea unui faliment

Falimentul inevitabil, confirmat de oficiali ai administraţiei Obama, ar fi cel de-al treilea ca mărime din istoria Statelor Unite şi cel mai mare din sectorul industrial.

Decizia de a plasa GM într-un faliment rapid şi de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, în contextul competiţiei cu rivalii asiatici, reprezintă un risc uriaş pentru Barack Obama.

Dar oficialii administraţiei nu au avut altă opţiune, într-un moment în care rata şomajului creşte, având în vedere că GM are 92.000 de angajaţi pe teritoriul Statelor Unite şi este responsabil direct de 500.000 de pensionari.

Cererea de faliment înaintată unui tribunal federal din Manhattan, statul New York, este aşteptată înainte ca pieţele americane să se deschidă şi exprimă declinul de 30 de ani al producătorului din Detroit, care s-a încheiat într-o adevărată criză, după ce încetinirea creşterii economiei globale, scumpirea petrolului şi condiţiile aspre de creditare au dus la imposibilitatea constructorului de a face rost de lichidităţi.

„Acum începe partea cea mai dificilă, în urma căreia GM şi Chrysler vor deveni mai competitive. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, situţia de acum se va repeta peste câţiva ani”, a declarat un analist al pieţei auto.

„Implicaţiile imediate se vor materializa în faptul că întreprinderile se vor micşora, ceea ce înseamnă că jucătorii de pe piaţă vor putea lua participaţii mai uşor. Astfel, rivalii constructorilor auto, precum Toyota, Hyundai sau Nissan, vor avea o cotă de piaţă mai mare”, a explicat acesta.

De la începutul anului, GM a primit fonduri guvernamentale, în contextul în care oficialii de la Casa Albă au schiţat planuri pentru o reorganizare care ar avea loc cu 50 miliarde dolari în bani publici.

Pregătindu-se să preia o participaţie de 60% la compania reorganizată, administraţia Obama se bazează pe faptul că producătorul auto poate concura cu alţi producători precum Toyota, după ce datoriile sale vor fi înjumătăţite, iar costurile per oră de lucru vor scădea ca urmare a unui nou contract semnat cu sindicatul muncitorilor din industria auto.

Oficialii canadieni şi din Ontario au fost de acord să acorde gigantului auto alte 9,5 miliarde dolari, ca măsură suplimentară a planurilor pentru faliment, care au fost creionate timp de mai multe săptămâni.

Planul, conform oficialilor Statelor Unite, are în vedere o vânzarea rapidă sub legile aplicate instituţiilor falimentare şi i-ar permite unui grup GM mai mic să iasă de sub protecţia curţii în circa 90 de zile.

GM vrea să închidă 11 fabrici din Statele Unite şi să întrerupă activitatea altor trei. Oficialii companiei nu au oferit o dată exactă la care vor implementa alte măsuri de reducere a personalului, dar grupul vrea să concedieze 21.000 din cei 54.000 de angajaţi ai fabricilor americane. 

Sindicatul muncitorilor din industria auto americană va deţine o participaţie de 17,5% din „noul GM”, în timp ce guvernul Canadei va prelua 12%, iar deţinătorii de obligaţiuni ai GM numai 10%.

Oficialii implicaţi în planificarea reorganizării GM au declarat că guvernul Statelor Unite este „un  investitor ezitant”, dar acesta trebuie să prevină o lichidare despre care analiştii cred că ar costa mii de locuri de muncă, într-un moment în care economia se confruntă cu recesiunea.

Analiştii sunt totuşi de părere că, în ciuda faptului că abordarea administraţiei Obama are anumite riscuri, oficialii au reuşit să salveze GM de la un colaps.

„Cred că acum au şase mai mari decât acum şase luni să iasă de sub protecţia instanţei ca o companie stabilă. Nimeni nu le-a oferit posibilitatea de a reveni pe piaţă ca o companie viabilă”, a mai spus un analist.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va ţine luni un discurs cu privire la situaţia GM şi a industriei auto în general, iar mai apoi directorul executiv al GM, Fritz Henderson, va susţine o conferinţă de presă.

Oficialii Statelor Unite au declarat că nu există niciun plan de a oferi constructorului american alte fonduri şi au subliniat că industria auto poate sprijini cei trei mari producători din Detroit, şi anume GM, Chrysler şi Ford.

Administraţia Obama a mai anunţat că obiectivul restructurării este ca GM să fie din nou o companie profitabilă într-un an.

Un judecător american a aprobat duminică vânzarea tuturor activelor ce aparţin constructorului auto Chrysler către un grup condus de Fiat, în timp ce Ford nu a solicitat niciun ajutor guvernamental.

„Credem cu tărie, asemenea preşedintelui Obama, că Statele Unite pot sprijini trei companii auto naţionale şi viabile”, a declarat un înalt oficial al administraţiei Obama.

Chiar dacă GM şi Chrysler vor ieşi vara aceasta din faliment, autoritatea auto nu va fi înlăturată, ci va căpăta un rol administrativ.

Oficialii administraţiei Obama au declarat că membrii autorităţii de reglementare au destul de mult de lucru, monitorizând participaţia guvernului de 60% la GM şi de 10% la Chrysler.

Falimentul GM este cel mai îndeaproape planificat din istoria Statelor Unite. Declinul final al grupului a început pe 19 decembrie 2008, când aministraţia preşedintelui GeorgeW. Bush a anunţat că a acordat producătorului un împrumut de urgenţă care a accelerat în martie, după ce guvernul condus de această dată de Obama a acordat GM 60 de zile pentru a se restructura.

În timp ce „noul GM” ar trebui să iasă rapid de sub protecţia curţii, fabricile închise ale companiei, echipamentele şi alte active asemănătoare vor fi lichidate în cadrul falimentului.

Deţinătorii de obligaţiuni ar putea prelua până la 25% din GM, dacă grupul îşi revine şi ajunge la valoarea de piaţă din 2004, înainte de a demara măsuri de reducere a costurilor, în ceea ce a fost un eşec de temperare a vânzărilor scăzute.

Sprijinul deţinătorilor de obligaţiuni nu asigură, totuşi, aprobarea curţii, dar oferă companiei o victorie importantă, simbolică, despre care experţii în faliment şi analiştii spun că vor ajuta GM.

Obama a spus într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC că guvernul a fost forţat să preia GM pentru a preveni un colaps care ar fi distrus şi alte companii şi ar fi împins economia americană într-o recesiune şi mai severă.

În ultima săptămână, GM a ajuns, de asemenea, la un acord cu sindicatul muncitorilor din industria auto, în urma căruia aceştia vor primi 17,5% din compania restructurată şi alte obligaţiuni şi acţiuni preferenţiale, în locul a 20 miliarde dolari în lichidităţi.

Fondată în 1908, GM a ajuns să domine industria auto din Statele Unite, dar şi la nivel mondial, sub condicerea directorului executiv Alfred Sloan, a cărei promisiune a fost că GM „va furniza o maşină pentru orice buzunar şi orice scop”.

Până la mijlocul anilor ’50, culmea succesului GM, compania avea aproximativ 514.000 de angajaţi, producea aproximativ 50% din maşinile noi de pe piaţa americană, iar vânzările erau de două ori mai mari decât cele ale Standard Oil, cea de-a doua corporaţie din lume.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed