Geniul de sub carcasa unui aspirator robot.  Mapare și sistem inteligent de senzori.

În esență un aspirator robot scanează și acționează pe suprafața de curățat datorită unui set de senzori inteligenți sau sistemului avansat de cartografiere.

Un aspirator robot „vizualizează” prin intermediul senzorilor

Pentru a îndeplini în mod eficient taskurile setate de utilizator, robotul aspirator trebuie să se miște liber și să ocolească obstacolele care l-ar putea răni sau opri din misiune.  El utilizează senzori multipli pentru a detecta aceste „pericole”, pentru a scana și a face măsurătorile necesare cu scopul de a identifica noi suprafețe de lucru. Senzorii integrați în corpul și tehnica unui aspirator robot declanșează comportamente programate care determină modul în care acesta va răspunde în cele din urmă. Există un pachet de senzori comuni preferați pentru aspiratoarele robot, dar fiecare producător alege să-i integreze într-un mod propriu în variantele finale oferite publicului.

Senzori încorporați într-un aspirator robot

Senzori de scanare a obstacolelor

Din perspectiva unui aspirator robot, curățenia în locuințele noastre reprezintă o cursa printre multiple obstacole: canapea, picioare de scaune și mese, mobilă, standuri cu flori și obiecte rămase pe podea la întâmplare (jucării, papuci de casă etc). Senzorii amplasați în zona barei de protecție a unui aspirator robot, îi permit acestuia să-și continue misiunea fără necesitatea de a încetini. În momentul în care bara de protecție sesizează un obiect în aria de scanare, senzorul se declanșează în mod automat, iar aspiratorul robot se retrage până când identifică o nouă rută liberă. Senzorul inteligent este programat pentru a se re-orienta spre dreapta atunci când „simte” că există un obstacol în stânga și invers.

Dar navigarea în jurul obiectelor poate duce la neglijarea unor suprafețe. Pentru a evita acest lucru, producătorii abordează în mod diferit problematica obstacolelor. Astfel, un aspirator robot iRobot Roomba este programat să încetinească atunci când se apropie de un obstacol, să îl atingă ușor și chiar să-l împingă puțin dacă este posibil. În consecință, iRobot Roomba are o acoperire mai bună și aspiră eficient zona draperiilor și a cuverturilor ce îmbracă patul.

  • – Aspirator robot iRobot Roomba 896, iAdapt, 33 W  include un amortizor cu atingere delicată, ceea ce îi permite să recunoască obstacolele „aparente” (draperii, marginea patului etc).

Senzori pentru detectarea scărilor

Este evident că scările pot reprezenta cel mai mare pericol pentru integritatea și misiunea unui aspirator robot (inclusiv pentru persoanele și obiectele din raza de impact). Din acest punct de vedere, senzorii de scări reprezintă o cerință de siguranță esențială pentru orice aspirator robot. Acești senzori au la bază un sistem precis de calcul.  Practic ei măsoară în mod constant distanța până la podea prin semnale infraroșii. Atunci când semnalele nu sunt recepționate instant, aspiratorul robot „înțelege că se află în apropierea scărilor sau la o înălțime ce îi poate pune în pericol misiunea. În consecință, el se retrage sau își schimbă direcția.

Senzori Virtual Wall și Halo

Așa cum sugerează și denumirea lor, acești senzori sunt proiectați pentru a evita coliziunea cu peretele. Prin intermediul unei lumini infrared, senzorii ajută robotul să detecteze peretele și să se deplaseze de-a lungul său, aspirand în mod eficient marginile și colțurile. Modelele cu funcții de cartografiere permit senzorilor de perete să intervină și atunci când detectează o ușă deschisă, descoperind astfel noi suprafețe de lucru.

  • – Aspirator robot iRobot Roomba 980, Hepa, AeroFroce, 185 mp are funcție Virtual Wall și aura Halo pentru setarea unor limite de acces.

Navigație automată inteligentă prin sistemul de localizare și cartografiere

Noile aspiratoare robot înglobează tehnologia strategiilor optime de curățare prin configurarea unei hărți virtuale și scanarea inteligentă a mediului casnic. Cartografierea permite programarea celor mai eficiente căi de curățare.

Fiecare producător are propriul său spin de cartografiere, dar în realitate există două tehnici prin care se realizează acest lucru.

Prima metodă se bazează pe acțiunea unei camere digitale onboard, care fotografiază pereții, tavanul, ușile, mobilierul și alte repere importante dintr-o încăpere. Cea de a două metodă face uz de prezența unui detector de raze laser care măsoară distanța de la punctele de lucru la obiecte. În ambele situații, aspiratorul robot utilizează datele pe care le colectează și le corelează cu informațiile primite de la ceilalți senzori. Astfel, aspiratorul reușește să construiască fidel o hartă a încăperii care îl va ajuta să se „miște” și să „lucreze” cât mai eficient.

Capacitățile de cartografiere ale aspiratorului robot high-end oferă beneficii consistente. Având la dispoziție un plan al suprafeței de lucru, robotul poate identifica cea mai eficientă rută de acțiune. Acesta este motivul pentru care un aspirator robot cu funcție de „mapping” pare că este mai sigur și mai coerent pe traseul pe care îl urmează.

Aceeași funcție de cartografiere permite aspiratorului robot să își auto-definească locația pe hartă și în consecință „știe” mai bine pe unde a trecut și care zone au rămas descoperite. Dacă acumulatorul ajunge la nivel critic, aspiratorul se îndreaptă spre baza de andocare, își încarcă bateriile, iar apoi revine fix în același loc pentru a-și relua activitatea.

  • – Aspirator robot iRobot Roomba 966, iAdapt, Autonomie 75 min, 33 W este un model prevăzut cu sistem de navigare iAdapt 2.0 cu localizare vizuală pentru scanarea și învățarea particularităților unei încăperi.
  • – Aspirator robot Philips SmartPro FC8822/01, Autonomie 120 min vine echipat cu un sistem complex de „intelligent detection”, care cuprinde numeroase cipuri super- smart, circa 25 de senzori, giroscop și acelerometru, capacități ce îl împuternicesc să curețe extrem de eficient pe cont propriu.

 

Sistemul de navigare prin cartografiere nu este lipsit de puncte slabe. În camerele puțin luminate, aspiratoarele cu mapare își pot pierde din precizie; pereții înalți pot interfera cu semnalele laser, iar oglinzile foarte mari pot induce în eroare, aspiratorul „crezând” că o încăpere este mai mare decât în realitate. Totuși, acestea sunt aspecte minore dacă ne raportăm la avantajele uimitoare ce țin de capacitățile de mapare ale aspiratoarelor ultramoderne.

Cele mai noi aspiratoare robotizate cu mapping system și senzori strategici pentru optimizarea activității de curățare sunt acum disponibili în oferta evoMAG. 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed