Geoană după întâlnirea cu Strauss Kahn: Discuţiile despre un nou împrumut pot începe numai din 2011

0

„Eu ştiu că orice discuţie de acest fel este prematură înainte de închiderea actualului acord de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană. De asemenea, cred că delegaţia FMI are un mandat relativ limitat în acest moment şi cred că acest subiect va putea fi discutat numai anul viitor, în funcţie de evoluţiile economice interne şi externe”, a declarat Geoană.

El a precizat că subiectul unui nou împrumut nu a fost ridicat din partea FMI în discuţia pe care a purtat-o, în SUA, cu directorul Fondului, Dominique Strauss-Kahn.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, i-a anunţat pe reprezentanţii patronatelor că există discuţii privind un nou împrumut de la FMI, dar încă nu a fost stabilită o sumă, ci doar domeniile pe care ar trebui să se axeze investiţiile, potrivit lui Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

El a precizat că nu s-a vehiculat o cifră privind valoarea împrumutului care ar putea fi contractat, dar în schimb au fost anunţate domenii prioritare pentru investiţii, acestea vizând plata arieratelor, fondurile europene şi investiţiile publice.

Franks a declarat luni că FMI va avea, „la un moment dat”, discuţii cu Guvernul despre modul în care va fi continuată relaţia cu instituţia financiară internaţională, arătând că Executivul şi-a arătat interesul pentru o nouă colaborare.

El a precizat că acum discuţiile despre un nou acord sunt „premature”, iar parametrii vor fi analizaţi „la un moment dat”.

Posibilitatea încheierii unui nou împrumut, după încheierea actualului acord, în primăvara anului viitor, a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu.


Am pledat, în discuţiile cu Dominique Strauss-Kahn, pentru continuarea relaţiei cu FMI, CE, BM

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că în cadrul întâlnirii avută în SUA cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, CE şi BM, chiar şi în absenţa unui nou acord de împrumut.

„Am pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, chiar şi în absenţa unui nou împrumut. O relaţie structurată cu aceste instituţii va putea permite reclădirea încrederii investitorilor interni şi externi în economia românească”, a precizat Geoană.

El a arătat că problema credibilităţii este una importantă, precizând că ezitările de care a dat dovadă Guvernul de la Bucureşti, prin soluţiile adoptate, a creat o „senzaţie de incertitudine”.

„Credibilitatea şi predictibilitatea sunt două elemente importante atunci când e vorba de pieţe şi de relansare economică”, a spus Geoană.

Preşedintele Senatului a menţionat că i-a prezentat directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, situaţia politică, economică şi socială din România, în contextul vizitei delegaţiei FMI, CE şi BM la Bucureşti, inclusiv problemele create de inundaţiile care au condus la dificultăţi suplimentare şi la pierderi importante umane şi materiale.

„Am discutat despre modul în care se vede posibilitatea găsirii unui mai bun echilibru între măsurile de limitare a deficitului bugetar şi de consolidare fiscală, pe de o parte, şi relansarea economică şi crearea de locuri de muncă, pe de altă parte. A fost principala discuţie cu Dominique Strauss-Kahn”, a spus Geoană.