Geografia arată de ce a ieşit Marea Britanie din UE: nu mai e loc pe insulă şi au închis poarta

0

 
Marea Britanie însă nu îşi poate trăda geografia şi va rămâne de văzut cum va putea fi mai apropiată comercial sau instituţional de alte spaţii economice decât cel al UE, mult mai îndepărtate, scrie ZF

 

 

Centrul de greutate al Uniunii se mută dintr-o dată mult mai la est, iar Germania va prelua cu şi mai mare fermitate rolul de lider al UE pe care oricum l-a avut până acum în virtutea PIB-ului de 3.300 mld. euro, cu 50% mai mare decât cel al Franţei (2.400 mld. euro în 2015) şi aproape dublu faţă de cel al Italiei (1.800 mld. euro).

 

 

La o privire de ansamblu, faţă de 1989 UE s-a mutat 1.000 de kilometri mai la est, prin includerea ţărilor din Europa de Est în valurile din 2004 şi 2007. Problema este că UE a câştigat astfel mai multă populaţie, dar a pierdut PIB.

 

 

În mod ironic, aflate la cele două extremităţi est/vest, Marea Britanie şi România au aproximativ aceeaşi suprafaţă, de circa 230.000 de kilometri pătraţi, însă populaţia Marii Britanii este de 65 de milioane de persoane, pe când a României este de aproape 20 de milioane. Deci densitatea este triplă, iar dacă se ţine cont de faptul că ţinuturile de nord sunt slab populate, aglomeraţia este co­vârşitoare. Mărturie stă pre­ţul caselor la Lon­dra, care cu orăşelele înve­cinate ajunge la 15 mi­lioane de persoane.