George Bălan, suspendat din funcţia de procuror, a decis CSM

0

„În şedinţa de vineri, Secţia pentru procurori a CSM, în temeiul art. 62 alin. 2 lit. a din Legea 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a lui George Bălan – de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată ca urmare a punerii în mişcare, prin ordonanţa din 19 octombrie a.c, a acţiunii penale împotriva acestuia de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală”, arată CSM într-un comunicat transmis AGERPRES.

 

Sursa citată subliniază că acţiunea a fost pusă în mişcare pentru infracţiunile de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii şi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii.

 

Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul lui George Bălan, respectiv şi pentru asociere pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii.

 

DNA a precizat, în 12 iulie, că în rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că în perioada martie-iunie, învinuiţii Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de cei doi procurori şi şeful SIPI Ilfov.

 

Mihai Vlad, ofiţer, şeful SIPI Ilfov, este acuzat de infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, în formă continuată.

 

DNA preciza că procurorul George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de complicitate la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată şi procurorul Marcel Sâmpetru, consilier la CSM, de instigare la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată.

 

Procurorii anticorupţie au efectuat la acea dată descinderi la CSM, fiind vizaţi George Bălan, membru CSM, şi procurorul Marcel Sâmpetru, consilierul acestuia.

 

Secţia pentru procurori a Consiliului a încuviinţat cererea DNA referitoare la percheziţionarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, membru CSM, şi a biroului, respectiv domiciliul lui Marcel Sâmpetru, procuror la PÎCCJ, detaşat în prezent la CSM ca urmare a începerii urmării penale de către DNA faţă de aceştia.

 

Şeful CSM, Alina Ghica, a anunţat, tot atunci, că cei doi procurori au fost suspendaţi din funcţiile deţinute.

 

Ea a precizat că Inspecţia judiciară a solicitat suspendarea celor doi magistraţi din funcţiile deţinute ca urmare a declanşării procedurii de verificare a bunei reputaţii.

 

Cei doi sunt acuzaţi de fapte de corupţie pentru că şi-ar fi negociat, cu lideri politici, funcţiile de procuror şef al DNA şi procuror general al României.

 

În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală şi faţă de Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.
„În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în data de 10 iulie, Georgeta Barbălată, judecător la ÎCCJ, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite ‘servicii’ pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George şi Sâmpetru Marcel. Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală”, arăta DNA.

 

Ulterior, procurorii anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor faţă de Georgeta Barbălată şi au început urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.
„Din rezoluţia de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că învinuita Barbălată i-a divulgat lui Vlad Mihai, învinuit în aceeaşi cauză, date referitoare la unele persoane faţă de care, în calitate de judecător, emisese, în cursul anului 2011, la cererea Serviciului Român de Informaţii, trei mandate de interceptare pe probleme de siguranţă naţională”, susţinea DNA.

 

De asemenea, Biroul de presă al DNA a confirmat pentru AGERPRES că şi în cazul fostului şef al SIPI Ilfov Vlad Mihai procurorii au extins cercetările pentru aceeaşi infracţiune, respectiv divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.