GfK: Est-europenii au fost prudenţi cu investiţiile şi economisirea în 2009

0

Un lucru este cert. A economisi nu mai este la fel de uşor ca înainte. În ţările din Europa Centrală şi de Est posibilitatea şi dorinţa de a economisi au scăzut dramatic anul trecut.

 În Bulgaria de exemplu doar 6 procente dintre cei intervievati au reuşit să pună bani de-o parte în vreme ce în Lituania sau Slovacia situaţia arată mai bine, în jur de 30 respectiv 35% dintre respondenti au reuşit să facă economii.

 Motivaţia pentru economisire este comună pentru toate statele analizate, economisirea pentru zile negre, care să acopere nevoile obişnuite, dar şi situaţiile neprevăzute. Al doilea motiv este sprijinirea copiilor, urmat de rezerve pentru mai târziu sau bani pentru vacanţe.

Pentru România procentele sunt de 29% pentru cei care ţin bani pentru zile negre, 28% pun bani de-o parte pentru copii în vreme ce 25% sunt preocupaţi pentru rezervele personale sau pentru bătrâneţe.

 Tot în 2009 a mai apărut o tendinţă comună statelor Europei: oamenii peferă să se asigure împotriva riscurilor. De aceea nu este surprinzător că în cele mai multe ţări sunt preferate modalităţile simple şi transparente de economisire: cumpărarea de proprietăţi sau depozitele la termen. Sunt încă destui europeni care continuă să îşi păstreze banii acasă, în condiţiile în care, în majoritatea ţărilor pieţele financiare au scăzut foarte mult.

 Pentru români, cea mai atractivă oportunitatea de investiţie continua să fie sectorul imobiliar urmat de depozitele bancare.