GHEORGHIȚĂ ne-a dezvăluit ZIUA când vom putea renunța la mască

0
84

Miercuri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a fost invitat în platoul TVR 1, acolo unde a vorbit despre revenirea la normalitate și despre renunțarea la purtarea măștii de protecție.

 

Se schimbă DIN NOU regulile în MAGAZINE. Ce trebuie să știe românii

 

Valeriu Gheorghiță a fost intrebat dacă data de 1 iunie este un termen rezonabil pentru revenirea la normalitate. Acesta a precizat că da, doar că este nevoie ca cel puțin 5 milioane de români să se vaccineze până la finalul lunii mai.

„Nu este o poveste (revenirea la normalitate la 1 iunie – n.r.). Este un început. Important este să atingem acel obiectiv de cel puțin 5 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii mai. Putem să atingem această țintă cu o condiție: ca persoanele să se adreseze centrelor de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

 

Dispar SPORURILE acestor români? Raluca Turcan a spus unde vor merge banii

 

 

Vor fi deschise noi cabinete pentru vaccinare

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că s-a început campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie și că în județul Timiș există un număr de 50 de astfel de cabinete. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, se vor deschide mai multe cabinete la nivel național.

El a mai precizat că vor fi deschise 144 de cabinete noi pentru vaccinul Pfizer și că acestea își vor începe activitatea pe 13 aprilie. Gheorghiță a mai spus că au fost deschise 12 cabinete noi cu Moderna.

Din 20 aprilie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, va începe vaccinarea în centre mobile, în special în localitățile rurale. Acolo, va fi distribuit vaccinul produs de Johnson&Johnson.

„Toate aceste lucruri vor trebui să ne ajute să accelerăm ritmul de vaccinare, să depășim cel puțin 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Este important să atingem această țintă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a vorbit și despre neîncrederea pe care o au oamenii când vine vorba de vaccinul AstraZeneca.

„Această neîncredere în vaccinul de la AstraZeneca se vede în ceea ce noi anticipam că vom avea la acest moment. Calculele mele estimau cel puțin 80.000 de persoane vaccinate, însă sigur că această reticență se vede. Din estimările mele sunt minus 25.000 de persoane. Avem o capacitate mult mai mare de vaccinare în centrele cu AstraZeneca. Este clar că vorbim de o diminuare a adresabilității importantă”, a declarat dr. Gheorghiță.

Când scăpăm de masca de protecție

„Cu siguranță vor fi stabilite niște momente care vor fi considerate potrivite pentru a ridica o serie de restricții. În primul rând cred că se va recurge de la partea de obligativitate, la partea de înalt recomandat, mai ales pentru anumite condiții. Probabil că la un moment dat, în anumite condiții, cum se întâmplă în SUA (…), unde se dă posibilitatea persoanelor care se întâlnesc în grupuri mici, fiind toți vaccinați, să nu mai poarte masca de protecție. (…). Probabil că aceste măsuri se vor lua treptat, etapă cu etapă, însă, așa cum am spus și cu altă ocazie, la masca de protecție se va renunța ultima oară, va fi ultima redută”, spune Valeriu Gheorghiță.