AcasăEconomieDispar SPORURILE acestor români? Raluca Turcan a spus unde vor merge banii

Dispar SPORURILE acestor români? Raluca Turcan a spus unde vor merge banii

Ministrul Muncii a explicat ce se va întâmpla cu sporurile medicilor. Raluca Turcan susține că nu se dorește tăierea acestora, ci includerea în salariul de bază. Mai mult decât atât, ministrul a afirmat că salariile brancardierilor și asistentelor sunt incluse pe grila din 2019, iar această situație trebuie să fie remediată.

“Este vorba despre un set de principii, în baza cărora ministerele de linie să reașeze politicile salariale astfel încât unele sporuri inventate doar pentru majorări salariale și nu ca o compensație sau ca o stimulare să fie introduse în salariul de bază.

Lucrul acesta l-am explicat și îl mai explic: în momentul în care ai niște sporuri generalizate pentru toți angajații dintr-o categorie socio-profesională este evident pentru toată lumea că acelea nu sunt sporuri. Sunt niște majorări salariale mascate.

Un spor îl dai fie ca o compensație pentru o muncă în condiții extreme, pentru risc extrem sau pentru condiții mai periculoase, fie ca o motivație pentru o performanță mai bună.

Aceste sporuri care în sistemul de sănătate ajung și la 85% pot să fie incluse în salariile de bază, iar astfel sunt reașezate salariile pe grile și chiar unii angajați cu salarii mici acum, să beneficieze mai rapid de majorări salariale decât alții cărora le-au crescut salariile.

În domeniul sănătății, avem medicii și asistentele care sunt acum salarizați la un salariu de bază raportat la nivelul anului 2022 și pentru anumite specializări sporurile merg până la 85%. În cadrul acelorași specializări sau tipuri de spitale, personalul precum brancardierii, infirmierele, cei care lucrează în partea de administrație nici măcar nu sunt incluși pe grila din domeniul sănătății, ci sunt pe grila din domeniul administrației publice, pe grila de la nivelul anului 2019.

Într-un singur domeniu au fost sparte echipele medicale. Medicul lucrează mână în mână cu infirmiera și brancardierul care transportă pacientul. (…) Noi am stabilit un set de principii: 1. Salariul în plată ar trebui să fie același pentru toată lumea (…) nu poți să ai persoane salarizate la nivel de 2019 și persoane salarizate la nivel de 2022. Am propus ca salariul să fie cel de la nivelul anului 2020 (…) sunt sporuri care pot fi scoase și incluse în salariul de bază.

Sunt sporuri care trebuie să fie acordate în sumă fixă, pentru că sunt pentru aceleași categorii de risc sau pentru aceleași tipuri de compensații. Dacă rămân alte sporuri suplimentare, să nu depășească 20% din salariul de bază”, a explicat Raluca Turcan la Antena3.

Ultimele Articole