Gheţea, ARB: Băncile nu susţin refinanţarea clienţilor proprii fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc

0

‘Noi (reprezentanţii ARB – n.r.) nu am votat un astfel de amendament, am spus că suntem împotriva lui. Sigur, acum vom vedea ce decizie va fi la votul în plen. Noi nu am susţinut un astfel de amendament’, a declarat Radu Graţian Gheţea.

 

Preşedintele ARB şi-a motivat opoziţia spunând că băncile sunt împotriva situaţiei ca atunci când se acordă sau se refinanţează un credit să se încalce regulile, potrivit cărora întreaga situaţie a clientului trebuie analizată şi evaluată, pentru a vedea în ce măsură este posibilă o astfel de refinanţare.

 

‘Pentru că în condiţiile în care garanţiile nu sunt suficiente, în condiţiile în care forţa de plată o ştim de la început că nu mai este suficientă pentru a susţine creditul, nu înţeleg la ce să-l refinanţez’, a adăugat Gheţea.

 

El a mai spus că, se pare, prin acest amendament, băncile ar putea fi obligate la schimbarea valutei în care s-a luat iniţial creditul, însă, de asemenea s-a declarat împotrivă.

 

Întrebat dacă banca ar putea fi obligată să refinanţeze în euro un credit luat iniţial în lei, pentru că primul oferă condiţii mai bune, reprezentantul ARB a răspuns: ‘La ceea ce s-a discutat până acum, se pare că suntem obligaţi, dar nu suntem de acord cu acest amendament’.

 

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a explicat că unul dintre obiectivele pe care şi le propun OUG 50/2010 şi directiva 48, care a stat la baza reglementării, este acela de a se introduce mecanismul care să stimuleze mobilitatea clienţilor şi să oblige băncile să fie transparente.

 

‘Acest amendament, în opinia mea, se subscrie dorinţei de a stimula mobilitatea clienţilor. Deci, un client care performează pe creditul pe care îl are cu banca, la un moment dat, în condiţiile în care banca iese pe piaţă cu un produs mai atractiv pentru consumator, să poată veni la bancă şi să revendice ca să zic aşa ‘clauza naţiunii celei mai favorizate’. Să beneficieze şi el de cele mai bune condiţii din ultima ofertă. Şi amendamentul spune că, dacă ne întâlnim cu acest caz, banca nu trebuie să-i mai perceapă un comision de analiză dosar, deoarece se prezumă că analiza iniţială este suficientă şi, de asemenea, nu mai este necesară o reevaluare a bonităţii clientului şi a garanţiilor’, a spus Viorel Ştefan.

 

Totuşi, preşedintele comisiei a susţinut că banca este obligată să adapteze contractul de credit la cele mai bune condiţii pe care le-a oferit la acelaşi tip de produs. Mai exact, un credit ipotecar luat iniţial în lei nu poate fi refinanţat în euro, pentru că nu este acelaşi tip de produs şi nu se poate compara.

 

‘Vorbim despre acelaşi tip de credit, de exemplu în lei. Dacă la acelaşi tip de credit ipotecar în lei banca oferă altora condiţii mai bune de dobândă sau de comisioane, atunci eu, ca şi client, îmi câştig dreptul de a intra într-un dialog cu banca şi de a-i solicita să beneficiez pe contractul meu de aceleaşi condiţii. Aici vorbim despre credite care performează şi nu despre creditele aflate în dificultate. Filosofia care stă la baza acestui amendament este faptul că cineva care a dovedit în derularea unui contract o perioadă anume că este în stare să execute în condiţii bune acel contract nu trebuie să fie reevaluat la fel ca cineva care intră prima dată pe uşa băncii şi trebuie văzut ce salariu, ce garanţii şi ce bonitate are’, a spus Viorel Ştefan.

 

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au decis, marţi, că în cazul în care debitorul unei bănci solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, în măsura în care acesta s-a dovedit bun-platnic, el va beneficia de toate condiţiile noii oferte de creditare.

 

A fi bun platnic înseamnă, conform amendamentului depus de grupul parlamentar al PDL, că debitorul nu a înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor.

 

De asemenea, debitorului nu i se va mai percepe comision de analiză a dosarului şi, în plus, acesta va beneficia de acordarea creditului de refinanţare fără a fi condiţionat de reevaluarea gradului de risc şi, după caz, a garanţiilor aferente creditului.

 

Totodată, clientul unei bănci are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare a creditului, el putând să opteze la acordarea creditului pentru rate egale sau pentru rate descrescătoare.

 

Potrivit unui amendament adus articolului 38 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, rambursarea creditelor se poate face în două modalităţi: prin rate egale sau prin rate descrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea prin care doreşte să ramburseze creditul.

 

Amendamentul a fost admis cu 17 voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri.