Ghid de înrolare în Armata Română. Cum poți ajunge să fii soldat plătit

0

Pentru a îmbrățișa o carieră militară ai nevoie, în primul rând, de voință, dar imediat după asta sunt o serie de elemente de care trebuie să ții cont, și multe criterii pe care trebuie să le bifezi. Armata nu este pentru oricine, chiar dacă atât de mulți râvnesc și azi la uniforma militară.

Cum ajungi să lucrezi în MapN

Profesia militară poate însemna o carieră pe viață dacă îți concentrezi toate eforturile în direcția asta. Cei care își doresc să înceapă o carieră în armată trebuie să parcurgă o serie de pași care îi vor duce mai aproape de visul lor.

Sunt trei etape pe care trebuie să le parcurgi succesiv: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere sau de repartizare pe post. În primul rând trebuie să te informezi, mergând la biroul de informare-recrutare din județul de care aparții. Acolo poți întreba tot ce te interesează din ce urmează să se întâmple.

Recrutorul de va consilia și te va îndruma spre tipul de carieră care ți se potrivește cel mai bine: soldat/gradat profesionist, subofițer, maistru militar, ofițer.

Odată recrutat, devii candidat. A doua etapă este selecția în unul dintre cele patru centre zonale: Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia, Breaza și Constanța.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe: psihologice, fizice și interviul de evaluare finală.

Examen de admitere în MApN

Ultima etapă este cea de susținere a concursului de admitere într-o instituție de învățământ militar sau la un curs de formare profesională. Acest concurs constă într-un test de cunoștințe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal și unitate sau instituție de învățământ militar.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale si administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare.

Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.