Ghid pentru Prima Casă 2024. Ce trebuie să știi

Continuă programul „Prima Casă”. Românii care și-au propus să-și cumpere o locuință nouă în 2024 au primit o veste bună din partea Guvernului României. Executivul a anunțat în mod oficial că programul Prima Casă va continua și în acest an, sub denumirea de Noua Casă, și va suferi o serie de modificări.

Potrivit Ministrului Finanțelor, Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
    Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Un ghid cu informații utile despre cine poate aplica și care este procesul poate fi accesat AICI.

Plafonul de garantare destinat programului Noua Casă, ediția 2024, în valoare de 1 miliard de lei, a fost aprobat în ședință de guvern în urmă cu două zile. Suma este mai mică decât în 2023, când plafonul a fost de 1,5 miliarde de lei. Pentru a facilita accesarea programului, costurile cu garantarea creditului și a onorariilor notariale au fost diminuate, informează Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprindei Mici și Mijlocii. Programul diferă de celelalte oferte de creditare de pe piață, prin avansul minim de 5% și garanția de stat.
Prin Ordinul nr.141/2024, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garanției, iar prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justiției, beneficiarii Programului vor beneficia și de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului „Noua casă”, cu anumite excepții prevăzute în mod expres.

Programul Noua Casă 2024 permite înscrierea în Program a noi finanțatori, care pot transmite în termen de maxim 7 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, solicitarea de înscriere în program.

Programul s-a desfășurat până în prezent prin intermediul a 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.

Plafonul alocat anului 2024, în valoare de 1 miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanțatori, corelat cu ponderea garanțiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.

Venitul minim necesar s-a majorat

Românii care doresc să se împrumute pentru un credit Noua Casă au nevoie de un venit minim majorat față de începutul anului trecut, conform datelor analizate de un comparator de oferte bancare. În ultimii 3 ani, din cauza majorării IRCC, venitul minim necesar a crescut cu aproximativ 1.800 lei în cazul creditului Noua Casă Casă cu avans de 5%, conform unei analize Finzoom.

Într-un singur an, pentru a accesa un credit Noua Casă de aceeași valoare, venitul minim necesar al unui român ar trebui să fie mai mare cu aproximativ 200 lei, potrivit Finzoom. “Pentru românii ale căror venituri nu au ținut pasul cu majorările de dobânzi, valoarea sumei pe care o pot împrumuta este mai mică și astfel fie vor căuta o locuință mai ieftină, fie vor fi nevoiți să vină cu un avans mai mare. Cine dorește să contracteze un credit Noua Casă trebuie să aducă un avans de minimum 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro sau de minimum 15% pentru locuințele cuprinse între 70.001 euro si 140.000 de euro”, arată reprezentanții comparatorului de credite.

Acum, pentru a accesa acest tip de credit trebuie să aveți un venit minim de peste 5.400 lei (Noua Casă cu avans de 5%) și peste 9.600 lei (Noua Casă cu avans de 15%), potrivit platformei.

La cât poate ajunge rata lunară?
Comparatorul Finzoom a realizat un clasament al produselor propuse de bănci și o simulare care arată rata lunară:


Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed