Gilda Lazăr, JTI: Ţigările se vor scumpi doar cu 0,2 lei în ianuarie 2009 dacă nu vor creşte accizele

0

Totuşi, în urmă cu câteva zile, Ministerul Finanţelor a anunţat că este posibil să amâne majorarea accizelor de la 1 ianuarie. Motivul: deprecierea cursului este deja substanţială, iar dacă s-ar majora şi accizele, preţurile ar exploda efectiv. “Vrem să facem toate aceste demersuri pentru că deprecierea de 14%, numai a cursului, la care s-ar adăuga un nivel de creştere echivalent ar duce la un nivel de creştere a accizelor de 28% şi ar fi greu de suportat de populaţie, plus că ar avea şi efect asupra inflaţiei”, a spus Pogea.

Accizele, da, deprecierea, nu

Chiar dacă unul din factorii scumpirii – majorarea accizelor – ar putea fi amânat, mai rămâne celălalt factor: deprecierea cursului. Mai mult, scumpirea din noiembrie nu acoperă în totalitate nici măcar deprecierea cursului. “La finele acestui an, pachetul de ţigări ar trebui scumpit cu 2 lei. Din aceasta, 0,8 lei/pachet ar veni din influenţa de curs şi încă aproximativ 1,2 lei din creşterea de acciză (de la 64 la 74 euro pe mie). Dar noi am scumpit în noiembrie ţigările doar cu 0,6 lei, ceea ce nu acoperă nici deprecierea de 0,8 lei”, adaugă reprezentanta JTI.

 Dacă majorarea accizei se amână, amânăm şi noi scumpirea care ar fi provenit din accize

Ce se întâmplă însă dacă Guvernul amână majorarea accizelor de la 1 ianuarie? Potrivit Gildei Lazăr, preţul ţigărilor va creşte doar cu 0,2 lei de la 1 ianuarie 2009 dacă nu vor fi majorate accizele la acea dată. Dar dacă Guvernul decide să majoreze accizele de la 1 ianuarie, atunci vor urma alte etape de scumpire a ţigărilor pentru a acoperi creşterile rezultate din majorarea accizelor şi din deprecierea leului.

Sistemul bobină sau cum să cumperi un cartuş de ţigări doar cu 2 euro

Oficialul JTI s-a referit şi la contrabanda de ţigări. Fenomenul contrabandei a luat amploare pe fondul adâncirii diferenţei de preţuri între Romania si statele vecine, nemembre UE. “La ieşirea din ţară către Serbia, există shopuri unde preţul unui cartuş de ţigări este de 2 euro. Mulţi români cumpără ţigări de acolo şi apoi nu mai trec graniţa către Serbia, ci se întorc în România, unde vând aceste ţigării. E ceea ce numim sistemul ‘bobină’”, a concluzionat reprezentanta JTI. Diferenţa de preţuri faţă de Ucraina, Moldova şi Serbia poate fi de până la 1 la 6, iar faţă de Duty Free de 1 la 10.