Gloria autenticității. Sau ce au în comun David Popovici și Lionel Messi

0

Lionel Messi este sportivul cu cel mai mare potențial comercial din întreaga lume, potrivit sportspromedia.com. Surprinzător, având în vedere alegerea șocantă a clubului Inter Miami, și implicit cota sa modestă de piață, de 35 de milioane de euro. Relevant însă, dacă privim alegerea lui din unghiul cuvenit și acceptăm că vorbim de o cotă exclusiv fotbalistică. Dintr-o perspectivă de marketing inovatoare, cel puțin pentru industria sportului, această ipostază deschide căi nebănuite pentru un anumit tip de superstaruri. Românul David Popovici poate fi unul dintre ele.

Lionel Messi a devenit cel mai marketabil sportiv al anului grație unui studiu minuțios. Pe lângă indicatorii cantitativi clasici, metodologia a folosit în premieră sub-indicatori calitativi. În acest caz, repere oferite prin studiul postărilor lui Leo Messi din social media. Trăsăturile relevante, mai exact marketabile, sunt conturate prin analiza opiniilor, perspectivelor și expresiilor, așa cum reies ele din postările pe FB, Instagram, TikTok și YouTube.

Din nou primul
Messi a ocupat primul loc în Top 50, cu aproape 95 de puncte, așadar la doar cinci de cota maximă. Peste LeBron James, aflat pe poziția a doua, Lewis Hamilton, prezent pe locul șapte, sau Novak Djokovic, care este doar al 11-lea. Dar mai ales, cu mult deasupra celor considerați moștenitorii coroanei, Kyllian Mbappe și Erling Haaland. Și asta, chiar dacă liderii lui PSG și Manchester City sunt cotați de transfermark.com la 180 de milioane de euro fiecare, sau din perspectiva footballbenchmark.com, Haaland valorează aproape 200 de milioane, iar Mbappe, aproximativ 170.

Aflat la amurgul carierei, Messi rămâne primul atât datorită performanțelor fabuloase, dar mai ales ca urmare a autenticității sale. Pe scurt, un profil extraordinar de valoros pentru sponsori. Argentinianul a ales Inter Miami, din Major League Soccer, SUA, și a refuzat Orientului Mijlociu, deși acesta este trendul consacrat. Are o viață de familie liniștită și, nefiind preocupat să ajungă în centrul atenției, nu a apărut vreodată în paginile mondene. Tocmai de aceea, pentru advertiseri este un fenomen rarisim, întrucât vorbim despre un endorser fără riscuri complementare.

O veste bună
Toate aceste trăsături ne duc cu gândul către un personaj aflat mult mai departe de Top 50, dar foarte aproape de noi. Un recordmen mondial care a refuzat bursele universităților din SUA pentru că așa a considerat că este mai bine pentru el. Recunoscut pentru atitudinea sa și comportamentul reținut în spațiul public. David Popovici, desigur. Pentru el, abordarea social media ethnography, decisivă în cazul lui Messi, este o veste bună.

Lucrurile se complică însă un pic, dacă luăm în calcul că natația nu se bucură de popularitatea planetară a fotbalului, ceea ce contează foarte mult în orice calcul financiar. Este o realitate confirmată și de apariția înotului pe poziția a 89-a, datorită multiplei campioane Katie Ledecky. Americanca a câștigat tot ce se poate câștiga în bazin și provine din cea mai puternică industrie a sportului, cea de peste Atlantic. În plus, așa cum știm, apele competițiilor feminine nu se bucură de aceeași atenție, în comparație cu cele masculine. Cel puțin deocamdată.

Viitorul sportului este larg deschis, și orice devine posibil. Mai ales că autenticitatea este la mare preț. Valoare datorită căreia am aflat deja că distanța dintre plajele din Miami și plaiurile Carpaților nu este chiar atât de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.