Grecia, retrogradată cu trei trepte de Moody’s

0

Perspectivele de rating reflectă incertitudinea asupra valorii exacte de piaţă a titlurilor de stat, Institutul pentru Finanţele Internaţionale evaluând pierderile investitorilor la mai mult de 20%, precizează Moody’s.

La rândul său, agenţia Fitch Ratings a anunţat, vineri, că va declara Grecia în incapacitate parţială de plată ca urmare a implicării sectorului privat în noul program de salvare a ţării, dar a apreciat că reducerea dobânzilor şi prelungirea termenelor de rambursare a împrumuturilor reprezintă şansa redobândirii solvabilităţii.

Băncile şi alţi investitori privaţi vor contribui cu 37 de miliarde de euro la noul pachet de salvare destinat Greciei. Implicarea unor creditori comerciali în acordarea de asistenţă Greciei a fost unul dintre cele mai spinoase subiecte ale discuţiilor care au dus, joia trecută, la acordul liderilor europeni în privinţa Greciei, şi care implică sprijin din partea Fondului Monetar Internaţional.

Franţa şi Banca Centrală Europeană erau împotrivă, temându-se că ar putea genera o criză bancară la nivel european, ar putea împinge Spania şi posibil Italia în prăpastie şi chiar ar pune în pericol solvenţa înseşi BCE. Germania insista însă ca sectorul privat să preia o parte din responsabilitate. „Grecia este un caz special”, a pledat cancelarul Angela Merkel, citată de BBC News.

Un alt argument împotriva implicării unor creditori non-guvernamentali a fost acela că orice mişcare ce ar permite ţării o rambursare în condiţii mai blânde va fi văzută de agenţiile de rating ca o recunoaştere tacită a faptului că Grecia nu-şi poate susţine împrumuturile, ceea ce ar pune-o într-o situaţie de „incapacitate parţială de plată”. Această situaţie ar limita capacitatea anumitor instituţii, inclusiv BCE, de a continua să împrumute bani Greciei, pentru că aşa îi impun propriile sale reguli.
Premierul elen, Georgios Papandreou, a salutat înţelegerea la care au ajuns liderii UE. „Avem acum un program şi un pachet de decizii ce creează o administrare sustenabilă a îndatorării Greciei. Iar în final, va însemna, desigur, nu numai finanţarea unui program, dar şi uşurarea unei poveri ce apăsa asupra poporului grec”, a comentat Papandreou.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurări că sectorul privat nu se va implica şi în Irlanda şi Portugalia, însă aceste ţări ar putea beneficia de pe urma reducerii ratei dobânzii.

Profesorul Nouriel Roubini, de la Stern School of Business, cel care a prezis actuala criză, a declarat că deşi la summit s-a spus că restructurarea datoriei Greciei este un caz excepţional, „peste un an, Portugalia şi Irlanda vor necesita aceleaşi facilităţii”.