Grecii preferă moneda euro, în pofida măsurilor de austeritate impuse ţării lor

0

Primul sondaj, realizat de compania Marc pe un eşantion format din peste 1.000 de persoane în toată ţara, arată că 63,5 la sută dintre persoanele intervievate „vor menţinerea ţării” în zona euro.

 

În schimb, 29,8 la sută se declară în favoarea „revenirii la drahmă” şi 6,7 la sută nu au răspuns anchetei publicate în cotidianul Ethnos.

 

Sondajul a fost efectuat în perioada 26-28 martie, după ce Parlamentul cipriot a aprobat restructurarea controversată a băncilor insulei, impusă de zona euro şi FMI în schimbul împrumuturilor pentru evitarea falimentului.

 

Cel de-al doilea sondaj realizat de MRB Hellas în aceeaşi perioadă pe un eşantion similar, arată că 58,3 la sută dintre cetăţeni preferă „rămânerea Greciei în zona euro dar urmarea unei politici economice diferite” de cea de austeritate strictă, afirmând că acest lucru „este realizabil”.

 

Potrivit sondajului publicat în cotidianul Realnews, 20,4 la sută dintre persoanele intervievate afirmă că „ţara trebuie să rămână în zona euro şi să aplice planul UE-FMI deoarece nu există altă soluţie”, în timp ce 16,5 la sută cred că „Grecia trebuie să părăsească zona euro”.

 

Prima ţară care a fost victima crizei datoriilor din zona euro în 2010, Grecia este supusă unui plan de austeritate strict de către UE şi FMI în schimbul împrumuturilor dar încă se străduieşte să iasă din recesiune.

 

Dezbaterea privind euro a fost reanimată cu ocazia crizei din Cipru, care este urmărită îndeaproape de greci din cauza legăturilor politice şi istorice cu insula, situată în aceeaşi zonă, în sud-estul Mării Mediterane.

 

„Nu trebuie făcut din euro sau drahmă un fetiş”, a subliniat Panos Skourletis, purtătorul de cuvânt al stângii radicale (Syriza), principalul partid grec de opoziţie, într-un interviu publicat duminică de Realnews.

 

Partidul său nu încetează să critice zona euro şi politica de austeritate promovată în special de Germania.

 

„Trebuie să rămânem în Europa pe baze noi. Soluţia trebuie găsită în cadrul Europei dar nimeni nu ştie dacă Europa va mai exista, dacă se menţine politica actuală”, a declarat Skourletis.