Grija zilei de mâine – Cel mai mare stres la români

0

Din păcate, în ziua de azi timpul lung de muncă și lipsa pauzelor reprezintă „programul normal de lucru” al multor români. Potrivit statisticilor, românii lucrează ore suplimentare pentru a avea bani și deseori la serviciu sunt nevoiți să suporte situații stresante care îi aduc la capătul puterilor.

Mulți dintre cei care muncesc sunt copleșiți de stresul de la job dar și de cantitatea de muncă pe care o au de realizat. Unii muncesc pentru alții care au pile și stau degeaba, alții au posturi cu un volum de muncă care ar fi pentru două persoane. Mulți se plâng că li se cere performanță, să-și îndeplinească planul la un termen limită, că trebuie să muncească într-un ritm mai rapid, că trebuie să-și închidă telefonul mobil la serviciu pentru a nu pierde timp, etc.

Oamenii sunt stresați că-și pot pierde locul de muncă, că vor ajunge în siuația de a nu mai avea bani. Unii au probleme de sănătate, probleme familiale sau copii de crescut, în aceste situații lucrurile se complică pentru că stresul este și mai mare.

Oamenii chiar visează că sunt săraci și că nu au din ce trăi și chiar sunt curioși să afle explicația la astfel de vise. Unii visează că trăiesc în sărăcie sau că sunt abandonați de vreo persoană care îi susține din punct de vedere financiar. Ei vor să știe ce înseamnă fiecare vis al lor pentru că au impresia că orice vis prin contextul lui îi poate lămuri cu privire la anumite lucruri. Ei cred că astfel pot descoperi ce îi apasă, ce îi face să fie nefericiți în viața reală și ce ar trebui să facă pentru a se elibera de frustrări și neîmpliniri.

Nemulțumirile oamenilor în ziua de azi:

  • Se plâng de epuizare fizică, psihică și de oboseală.
  • Spun că au dureri de spate și alte probleme de sănătate din cauza condițiilor de muncă.
  • Au tulburări de somn din cauza stresului și a depresiei.
  • Nu au timp suficient pentru a se ocupa de educația și creșterea copiilor.
  • Sunt stresați de scumpirile care se fac la alimente și utilități.
  • Majoritatea nu-și permit concedii din motive financiare.

În țara noastră din ce în ce mai mulți oameni sunt săraci. În familii cu copii spre exemplu banii nu ajung niciodată când este vorba de a trăi din salariu. Părinții au adesea probleme financiare pentru că banii nu le sunt suficienți pentru tot ceea ce este necesar pentru copiii lor, pentru cerințele lor în ziua de astăzi. Când este vorba de copii se cheltuie mulți bani, așa stau lucrurile de obicei. Familiile își doresc să facă totul pentru copiii lor, să le cumpere ceea ce își doresc.

Concluzia este că salariul din ziua de azi nu ajunge chiar dacă în familie muncesc ambii soți. Nivelul de subzistență socio-culturală a crescut, iar salariații o duc din ce în ce mai greu.

Oare banii sunt totul în viață pentru a fi fericit?

Mulți oameni spun: „dacă aș avea bani aș fi fericit, aș fi liber…” În realitate lucrurile nu stau așa. Majoritatea oamenilor consideră că trebuie să câștige bani pentru a putea face ceea ce își doresc. Și totuși nu banii sunt totul în viață. Ei muncesc toată viața și ajung la 80 de ani să spună că nu au avut timp să se bucure de viață. Acesta este cel mai mare regret al oamenilor, că nu și-au făcut anumite plăceri, că au considerat că de bani depind toate în viață.

Sfatul psihologilor este că trebuie în fiecare zi să te bucuri de viață, să îți faci curaj să dai un sens vieții și banii vor urma și ei. Oamenii trebuie să muncească să câștige bani dar să-și facă timp și de relaxare. Ei trebuie să-și analizeze viața, să vadă dacă le place ce au făcut în ultimii ani, iar apoi să se gândească la ce ar putea face, sau ce ar putea schimba. Trebuie să devină curajoși, să facă o schimbare, pentru a-și îmbunătăți stilul de viață. Deseori oamenii se complac cu viața pe care o au, trăiesc într-o stare de frustrare, anxietate existențială, pe care cu siguranță inconștient își doresc să o evite dar din păcate nu au curaj. Uneori chiar presiunea existențială le poate da curaj și energie, îi poate activa să schimbe ceva, să vadă o oportunitate în altceva pentru ei.