Guvernul a decis prelungirea şomajului tehnic cu încă trei luni (VIDEO)

Ordonanţa stabileşte că Guvernul va acorda, începând cu 1 februarie 2010, o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic în care nu mai impune plata CAS pentru angajaţi, dar va obliga angajatorii să ateste situaţia dificilă în care se află prin declaraţii pe propria răspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF.

Noua perioadă de şomaj tehnic va fi aplicată începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă angajaţii şi angajatorii (pentru respectivii salariaţi) fiind scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.

Indemnizaţiile de minimum 75% din salariul de bază care sunt acordate angajaţilor, din fondul de salarii, pe durata întreruperii activităţii firmei reprezintă drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile.

Simultan cu acordarea acestei facilităţi, Guvernul va aplica însă şi o serie de reguli prin care va verifica dacă angajatorii abuzează sau nu de şomajul tehnic.

„Pentru a evita posibilele abuzuri şi pentru a asigura un control eficient, angajatorii au obligaţia să depună la inspectoratul teritorial de muncă o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că se află în situaţia de şomaj tehnic. Totodată, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor controla periodic angajatorii care beneficiază de facilităţile acordate”, se arată în actul normativ.

Perioada pentru care salariaţii sunt scutiţi de plata CAS constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei, în cazul în care contractul individual de muncă este suspendat în special pentru „motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, conform documentului.

Actul normativ mai stabileşte că pentru calculul indemnizaţiei de şomaj şi de asigurări sociale de sănătate se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară, iar stagiul de cotizare fără plata contribuţiei se ia în calcul la stabilirea perioadei de 24 luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Noua perioadă de şomaj tehnic este argumentată de Guvern prin încercarea de a transmite un semnal pozitiv angajatorilor de a opta pentru menţinerea forţei de muncă, „în condiţiile în care efectele crizei economice sunt estimate a se prelungi” şi de a evita „pierderea” lucrătorilor calificaţi în domenii cu potenţial de dezvoltare/expansiune după reluarea creşterii economice.

Executivul arată că în lipsa acestor facilităţi, care permit angajatorilor să nu mai plătească, în perioada de întrerupere temporară a activităţii, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferent indemnizaţiilor de 75% din salariul de bază acordate salariaţilor, este posibil să fie efectuate disponibilizări masive în 2010.

Efortul financiar din bugetul general consolidat este estimat la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obţinute din impozitul pe venit şi un minus de 365,4 milioane lei la contribuţii de asigurări), pentru aproximativ 200.000 angajaţi trimişi în şomaj tehnic.

Guvernul arată totodată că, în ipoteza în care cei aproximativ 200.000 salariaţi vor fi disponibilizaţi ulterior, plata indemnizaţiilor de şomaj acordată pentru o perioadă medie de 9 luni implică un efort bugetar de 1,3 miliarde lei.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed