Guvernul analizează posibilitatea acordării salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor

0

„Astăzi o să discutăm, sper să avem toate avizele şi toate problemele juridice soluţionate, o iniţiativă a Ministerului Economiei privind continuarea unui program care a existat din 2006 până la 31 decembrie 2012 privind posibilitatea acordării de salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor din societăţi şi companii cu capital integral sau majoritar de stat. Sigur, aici se pune problema resurselor financiare pe care trebuie să le gestionăm, sunt foarte mici şi trebuie să le gestionăm cu atenţie, însă sunt situaţii în care în lipsa acestei prevederi nu puteam să găsim o soluţie pentru cei care pe bună dreptate întreabă cum şi ce pun pe masă în lunile care urmează”, a declarat primul-ministru.

 

El a mulţumit Ministerului de Finanţe şi ANAF pentru faptul că au sprijinit soluţionarea problemei de la Mechel, Câmpia Turzii. „Acolo, banii, dacă nu eram atenţi, puteau să meargă în altă parte decât la salariaţi. Din fericire, au mers la salariaţi”, a remarcat premierul.

 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că şi la Oltchim salariile restante au fost plătite şi sunt asigurate şi sumele pentru luna aprilie. „Erau restanţe adunate în ultimul an de aproape două luni. Ele au fost plătite şi este asigurat fondul de salarii şi pentru luna aprilie, urmând ca ordonanţa pe care o adoptăm azi să asigure stingerea oricărui litigiu de muncă pentru viitor, astfel încât, din perspectiva salarială, Oltchim are problemele rezolvate. În legătură cu celelalte chestiuni, v-am informat că vom începe consultările cu posibili investitori şi lucrăm la programul de relansare, astfel încât la sfârşitul primului semestru să avem o soluţie integrată pentru Oltchim”, a spus Vosganian.

 

Primul-ministru Victor Ponta a declarat că oamenii nu sunt vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns compania, dar administratorul special trebuie să ofere informaţii despre modul în care s-au acumulat datorii de 800 de milioane de euro şi cum a fost posibilă achitarea la zi a salariilor în aceste condiţii.

 

„Cred că asta nu se întâmplă nicăieri, nici la stat, nici la privat, să plăteşti salarii, deşi nu ai activitate. S-a întâmplat, am înţeles, reparăm o nedreptate, e ca la legea retrocedărilor, dar nu putem să facem o regulă din faptul că plătim salarii când nu se munceşte, că nu se poate în ziua de azi”, a explicat Ponta.

 

Varujan Vosganian a remarcat că a fost respectat contractul colectiv de muncă.

 

„Sunt de acord, ştiu. Am vrut doar să spun că excepţia să nu devină regulă”, a completat Ponta.