Guvernul oferă 750 de lei românilor. Cine poate să primească banii

Se oferă bani românilor, de la Guvern. Este vorba despre 750 de lei și nu doar atât. Cine poate să primească banii?

Numeroase persoane ar putea să beneficieze de acest avantaj. Ministerul Mediului a lansat campania națională de împădurire cu fonduri din PNRR, care are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice până în anul 2026.

Ce înseamnă asta, cum sunt acordați banii și cât pot să primească beneficiarii? Guvernul României a anunțat acordarea de compensații financiare în valoare de 754 de lei pe hectar pentru proprietarii de păduri.

Conform informării transmise de Ministerul Mediului, banii sunt acordați într-un efort de a descuraja defrișările. Decizia vizează pădurile aflate în arii de protecție strictă integrală (T1), inclusiv arii naturale protejate, rezervații științifice și păduri virgine, precum și pădurile cu funcții speciale de protecție (T2). Tăierea copacilor în aceste zone este fie interzisă complet.

Cine poate să primească 456 de euro

Iar pe lângă asta, pentru stimularea creșterii suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră, precum și sechestrarea carbonului în sol și în vegetația forestieră instalată, se oferă și alți bani de la stat.

Astfel, cei ce împăduresc terenurile deținute pot primi bani de la stat, sub forma unei prime numite “primă de sechestrare forestieră”, potrivit Ordinului MMAP 326/2023, apărut săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Prima are valoarea de 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă. Plata primei de sechestrare forestieră se face anual, pe o perioadă de 20 ani, începând cu anul înființării plantației.

Prin acest program se estimează că vor fi alocate 10 miliarde de lei pentru compensații, beneficiind aproximativ 430.000 de hectare. Proprietarii de terenuri din zona T1 vor primi 754 de lei pe an pentru un hectar. Cei din zona T2 vor beneficia de 365 de lei pentru aceeași suprafață.

Scopul acestui proiect este de a contracara impactul defrișărilor, oferind sprijin financiar anual pentru proprietarii de păduri care respectă restricțiile impuse în aceste zone protejate. Senatorul Tánczos Barna a subliniat că această măsură reprezintă un pas important în sprijinirea proprietarilor de păduri și dezvoltarea unui sistem de compensare fără precedent în România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed