Guvernul prelungește concesiunile Romgaz asupra a 11 zăcăminte

Potrivit ANRM, prelungirea acestor acorduri va aduce în plus la bugetul de stat o sumă medie anuală de 15,1 milioane lei din redevențele percepute pe veniturile obținute de Romgaz din vânzarea gazelor naturale extrase de pe aceste perimetre în perioada 2019-2023. Este vorba despre perimetrele Alunu (județul Vâlcea), Chirpăr (Sibiu), Tărcești (Harghita), Păingeni (Mureș), Saușa (Mureș), Zau de Câmpie – Saulia (Mureș), Petiș (Sibiu), Roman (Neamț), Săbed (Mureș), Țaga (Cluj) și Retiș (Sibiu).

Romgaz a cerut ANRM prelungirea acordurilor în aprilie anul acesta. Pentru toate acestea, durata maximă admisă este de 30 de ani, ele intrând în vigoare pe 16 decembrie 1997. „În situația în care, ca urmare a îmbunătățirii tehnologiilor de extracție, a modificării comportării zăcământului în cursul exploatării sau a identificării de noi resurse geologice de petrol, valorificabile din punct de vedere economic, ANRM stabilește că există rezerve suplimentare celor care erau confirmate la data încheierii acordului, Agenția emite noi încheieri ce vor detalia noile rezerve și poate decide asupra extinderii duratei unei faze a unui acord petrolier, cu condiția ca durata maximă a acordului să nu se fi depășit”, arată ANRM. Potrivit sursei citate, începând cu 2004, pe măsură ce rezervele dovedite confirmate inițial în zăcămintele comerciale se epuizau și se anticipa exploatarea rezervelor dovedite suplimentare, Romgaz a întocmit și prezentat ANRM studii tehnico – economice de evaluare a resurselor geologice și a performanțelor în exploatare pentru fiecare zăcământ comercial a cărui durată de valabilitate se apropia de termenul limită fixat inițial. În baza acestor studii, rezervele dovedite suplimentare au fost confirmate prin noi încheieri ale Agenției.

„Exploatarea în continuare de către titular a acestor rezerve confirmate va conduce la creșterea factorului final de recuperare a petrolului din zăcămintele respective, în condiții de eficiență economică pentru titular. Continuarea, fără întrerupere, a operațiunilor de exploatare va permite și realizarea unor importante venituri la bugetul statului, sub formă de redevențe, impozite și taxe, și a altor avantaje de ordin economic și social. Prin programele anuale de desfășurare a operațiunilor petroliere de exploatare ce vor fi aprobate de ANRM se vor putea stabili și alte lucrări care ar putea conduce, pe mai departe, la identificarea unor noi resurse valorificabile din punct de vedere economic, pe măsura evoluțiilor tehnologiilor și expertizei în domeniu”, menționează ANRM.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed