Hagiu (FORT): România este lumea a treia a infrastructurii rutiere

0

Romania, susţine preşedintele FORT, îşi încalcă an de an angajamentele faţă de Uniunea Europeană în privinţa menţinerii drumurilor europene la un nivel tehnic corespunzător în condiţii optime.

 

Totodată, spun transportatorii, România încalcă prevederile tratatului de aderare în ceea ce priveşte condiţia prevăzută în anexa VII care stipulează că: ‘Începând de la data aderării nu mai poate fi impusă nicio restricţie privind utilizarea de către vehiculele care respectă cerinţele Directivei 96/53/CE a principalelor rute de tranzit prevăzute la anexa 5 la Acordul privind transporturile încheiat între CE şi România şi în anexa I la Decizia nr. 1692/96/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996 privind liniile directoare pentru dezvoltarea reţelei de transport transeuropene. România aderă la calendarul prevăzut în vederea reabilitării reţelei sale de drumuri secundare. Orice investiţii în infrastructură care implică utilizarea de fonduri din bugetul Comunităţii urmăresc să asigure că arterele sunt construite sau reabilitate pentru a suporta o încărcătură cu masă de 11,5 tone pe axă.

 

Corespunzător realizării reabilitării, susţine Hagiu, în documentele UE, România trebuia să treacă la o deschidere treptată a reţelei româneşti de drumuri secundare pentru vehiculele aflate în trafic internaţional care respectă valorile limită ale directivei. În scopul încărcării şi descărcării, în cazurile în care este posibil din punct de vedere tehnic, utilizarea secţiunilor reabilitate ale reţelei de drumuri secundare este permisă pe parcursul întregii perioade de tranziţie.

 

Cel mai grav, menţionează Hagiu, este faptul ca Ministerul Transporturilor şi Guvernul României au uitat complet de drumurile naţionale şi europene ce traversează România, limitându-se ca, în cazul unor infrastructuri ce trebuie reabilitate, să monteze indicatoare de restricţii, fără însă a demara şi lucrări de reparaţii.

 

Un astfel de exemplu este drumul european E574 (DN11) ce face legătura între Moldova şi Transilvania, neputând fi însă utilizat de transporturile comerciale, din cauza podului de la Oituz. ‘Toate camioanele româneşti sau străine ce doresc să încarce sau să descarce în zona Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Oneşti sunt obligate să facă ocoliri de sute de kilometri doar pentru că pe nimeni din Guvern sau din Parlament nu îl preocupă aceasta problemă’, mai spune Hagiu..

 

Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România, se spune în comunicat, a găsit soluţia în cazul acestui drum european şi împreună cu poliţia rutieră pândesc la capătul podului autovehicule comerciale ce încearcă să tranziteze zona fie amendându-i pe aceştia cu zeci de mii de lei fie acceptând mici atenţii pentru traversarea podului. Zilnic, spune preşedintele FORT, primim sesizări de la operatorii de transport legate de abuzurile comise de autorităţile de control ale Ministerului Transporturilor însă nimeni nu face nimic