Hăineală: Raportul MCV constată evoluţiile înregistrate, dar şi persistenţa unor ameninţări la independenţa justiţiei

0

„Raportul dat publicităţii de CE reprezintă o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România de la precedentul raport, din iulie 2012, cu precădere în ceea ce înseamnă criteriile esenţiale pentru existenţa statului de drept, supremaţia legii şi independenţa justiţiei. Prezentul raport constată că s-au adoptat unele măsuri pentru a îndepărta preocupările manifestate de Comisie în raportul din iulie 2012, dar în acelaşi timp exprimă preocuparea Comisiei faţă de persistenţa unor ameninţări la independenţa justiţiei, faţă de o anumită instabilitate instituţională şi faţă de presiunile exercitate asupra unor magistraţi şi asupra unor instituţii cheie ale statului român. În acelaşi timp CE constată că o parte din recomandările din iulie au fost îndeplinite, dar nu în totalitate”, a afirmat şeful CSM.

 

Ea a precizat că raportul conţine recomandări clare privind măsurile necesar a fi adoptate pentru asigurarea supremaţiei legii şi a independenţei justiţiei.

 

„Se subliniază responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor de a reprezenta exemple de integritate. Din punctul de vedere al CSM, am luat act de conţinutul raportului CE şi considerăm că acesta reprezintă o constatare obiectivă a evoluţiilor din ultimele luni în sistemul judiciar în general şi în activitatea Consiliului în mod special. Dorim să asigurăm angajamentul Consiliului în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor legale în materia respectării independenţei justiţiei şi a statului de drept. Salutăm, de asemenea, aprecierea CE referitoare la rezistenţa instituţiilor anticorupţie la presiunile exercitate asupra acestora şi a consecvenţei activităţii instituţiilor anticorupţie. Doresc să semnalez în mod special faptul că raportul reflectă numărul condamnărilor definitive în cauzele instrumentate de DNA”, a subliniat preşedintele Consiliului.

 

Potrivit acesteia, CSM în intervalul imediat următor va analiza recomandările CE adresate României care intră în competenţa instituţiei şi va decide asupra măsurilor ce se impun pentru implementarea lor.

 

De asemenea, ea a salutat poziţia consecventă a CE de a disjunge aspecte ce ţin de MCV de chestiunea aderării României la Schengen.

 

„Cu toţii ne-am bucura dacă România ar adera la Schengen într-un interval de timp cât mai apropiat şi a fost poziţia noastră constantă în sensul disjungerii acestor două chestiuni”, a mai spus şeful CSM.