Haos în Valea Jiului: muncitori neplătăți, căldura și apa caldă lipsesc, cărbune nu mai există

0

Energeticienii de la termocentrala Mintia Deva au refuzat să intre la lucru în ziua de 6 ianuarie 2020, pentru că nu și-au primit banii pe decembrie. Ei sunt foarte nervoși pe conducerea Combinatului Energetic Hunedoara, de care ține unitatea, pentru că a decis să plătească doar o parte din angajați și anume pe minerii care muncesc în subteran. CEH este deținută de Ministerul Economiei și are ca principale activități extragerea de huilă și producerea de energie electrică prin cele două termocentrale, Paroșeni și Mintia.  

 

Situație imposibilă

 

Sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara au atras atenția, în mai multe rânduri, asupra situației aproape imposibile în care se află Valea Jiului. Petroșaniul a rămas, în această iarnă, fără căldură și apă caldă, din cauza lipsei cărbunelui la Paroșeni. În plus, sunt probleme și la  Mintia, care alimentează orașul Deva. „Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare duse chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva, precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 6-10 ianuarie 2019, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei”, au transmis reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, într-un comunicat de presă.

 

Sindicatul susține că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri este responsabil de ”falimentul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. precum şi de vulnerabilizarea Sistemului Energetic Naţional”. ”Importurile la energia electrică pe intervalele în care consumul este la vârf sunt tot mai dese, fapt ce poate aduce atingere la siguranţa naţională. De asemenea, informăm opinia publică cu privire la faptul că acelaşi minister se face vinovat de lipsa căldurii şi a apei calde pentru mii de cetăţeni ai municipiului Petroşani, în ciuda faptului că Termocentrala Paroşeni a beneficiat de investiţii de peste 100 milioane euro din bani publici, termocentrală care în anul 2019 a funcţionat foarte puţin, circa două luni”, se mai precizează în comunicatul de presă.

 

Sindicaliștii susțin că refuzul ministerului de a realiza stocurile de cărbune necesare pentru trecerea sezonului rece, conform Legii 82/1992, a dus la această situație. La Deva există căldură, însă la Petroșani 800 de apartamente au fost lăsate în frig din cauza lipsei de cărbune. Sindicaliștii susțin că în Portul Constanța există 60.000 de tone de cărbune însă nu se dorește să fie aduse în Valea Jiului. Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, dă vina pe situația din municipiul pe care îl păstorește pe CEH, care n-a vrut să preia distribuția agentului termic în Petroșani, așa cum a făcut-o la Deva. CEH este în insolvență și nu are cărbune suficient pentru Petroșani.

Se trimite Corpul de Control

Prima mișcare a Ministerului Economiei este să trimită corpul de control, informație confirmată de ministrul de resort, Virgil Popescu,  pentru Gazeta de dimineață. Conform publicației,  în luna decembrie au fost produse dezechilibre de 4 milioane de lei. ”Din cele cinci milioane, servicii de sistem, pe care ar fi trebuit să-i încaseze CEH, în societatea hunedoreană a ajuns doar unul singur. Motivul? Dezechilibre de alte 4 milioane pe care a trebuit să le suporte Termocentrala Mintia din cauza incapacității de a se menține în Sistemul Energetic Național. Altfel spus, Termocentrala Mintia nu a putut asigura echilibrul sistemului atunci când dispecerul național a cerut acest lucru. Serviciile de sistem reprezintă cea mai importantă parte de venituri pentru Complexul Energetic Hunedoara. Așadar, activitatea de la CEH este una problematică rău. Cărbune nu există, energie este produsă ”deficitar”, se arată în Gazeta de dimineață.