Harta mondiala a fast-food-ului. Cine a cucerit Romania

0
Harta mondiala a fast-food-ului. Cine a cucerit Romania

Harta prezintă dominația mondială a lanțurilor de fast-food McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Subway și Starbucks. Harta nu include, însă, Burger King, companie privată care nu este listată pe bursă.

 

Pe această hartă, România este dominată de nimeni altul decât de McDonald’s. Primul McDonald’s a fost deschis în anul 1948, în San Bernardino, California. De atunci, rețeaua de restaurante a crescut și s-a extins și în franciză, ajungând, în anul 2013, la 35.000 unități în 107 de țări, care au generat vânzări totale în valoare de 89 miliarde de dolari.

 

În România, McDonald’s deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe, primind zilnic peste 140.000 de clienţi, conform informațiilor prezentate pe site-ul propriu. 32 de restaurante sunt localizate în Bucureşti, iar 35 în restul ţării, având în total un număr de peste 4.000 de angajaţi în România.

 

Astfel, McDonald’s domină în Europa de Vest. Practic, pe lângă România, cele mai multe restaurante fast-food din întreaga Uniune Europeană sunt ale acestei companii. De asemenea, McDonald’s deține supremația în sudul Americii de Sud.

 

KFC, cunoscut în special pentru puiul prăjit, deține supremația în China și în mare parte din Asia. Compania-mamă, Yum Brands, s-a extins rapid în China, unde numărul de restaurante KFC a crescut cu 59% în ultimii cinci ani, depășind numărul total de unități din SUA, în 2013.

 

Însă, se pare că Subway este noul bastion al culturii americane a fast-food-ului. Compania, înființată în 1965, are 43.000 restaurante în 108 de țări din întreaga lume, fiind lider în mare parte din Asia și pe continentul american. Subway este cel mai răspândit restaurant fast-food în state importante precum Rusia, India, Australia, SUA, Canada sau Brazilia.