HIDROCENTRALA care omoară pur și simplu un râu

Conform declaraţiilor din presă, citate de WWF, o parte din amenajarea hidroenergetică urmează să fie dată în funcţiune în acest an, deşi proiectul avizat în 2003 a fost modificat pe parcurs fără notificarea autorităţii de mediu, lucrările continuând în baza acordului de mediu obţinut în urmă cu 14 ani. În context, WWF solicită urgent intervenţia Ministerului Mediului şi a Gărzii de Mediu care trebuie să decidă suspendarea lucrărilor şi reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.  Proiectul amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului presupune captarea Jiului precum şi a afluenţilor Dumitra şi Bratcu. Astfel, proiectul va modifica ireversibil peste 30 km în toată zona Defileului şi va duce la o reducere de aproximativ 85% din debitul natural actual al Jiului, de la 19,3 mc/s la 2,6 mc/s, potrivit unui comunicat al WWF.

 

Avizul de mediu a fost obţinut acum 14 ani

 

Proiectul în cauză a obţinut acordul de mediu în 2003, dar în 2007 România a intrat în UE şi de atunci regulile de mediu au devenit mult mai stricte, iar proiectul nu respectă deloc aceste reguli. De exemplu studiul de impact din 2002 care a stat la baza emiterii acordului de mediu a fost facut fără să fie luate în considerare speciile care depind de râu sau cantitatea de apă necesară ca acestea să supravieţuiască. În plus e şi arie protejată.

 

Azi zona unde se construieşte hidrocentrala face parte dintr-un Parc Naţional (din 2005) şi un sit Natura 2000 de interes comunitar [1] odată cu intrarea în UE (2007) unde se aplică legi europene care protejează biodiversitatea şi apa [2]. Toate acestea pentru conservarea bogăţiei naturale a zonei: habitate de fag şi frasin, habitate ripariene, habitate cu vegetaţie lemnoasă şi versanţi stâncoşi, unde trăiesc specii precum ursul brun, râsul, specii de amfibieni, peşti şi nevertebrate (racul de ponoare).

 

 

Conform sursei citate, proiectul a suferit o serie de modificari încă din 2005 [3] iar Hidroelectrica SA a omis până acum (timp de 12 ani) notificarea autorităţii competente pentru protecţia mediului cu privire la modificările intervenite. Biologul Călin Dejeu a obţinut de la Ministerul Mediului [4] confirmarea că este necesară reluarea procedurii de evaluare adecvată (cităm): „în evaluarea proiectelor de investiţii trebuie să se ţină seama şi de legislaţia comunitară, în speţă art. 6.3 şi 6.4 din Directiva Habitate, precum şi de jurispudenţa Curţii de Justiţie e Uniunii Europene. Din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene rezultă că chiar şi în cazul în care s-a derulat o procedură de evaluare a impactului asupra mediului, aceasta trebuie reluată în cazul în care au intervenit elemente noi cum ar fi situl Natura 2000.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed