I Robot: Meserii care vor dispărea

0

Procesul de înlocuire completă a forței de muncă umane de către mașini a început la sfârșitul anilor 1980. În 1988 , New York Times a publicat un articol cu privire la casele automate – la momentul respectiv o tehnologie experimentală. După 25 de ani, în 2013 firma de cercetare RBR a prezis că în cinci ani „parcul” de casierii automate va crește cu 58.000 de unități pe an. Anul trecut, în magazine deja lucrau peste 26.000 de roboți. Probabil că înlocuirea completă a vânzătorilor umani cu roboţi va mai dura mult timp, cert este că nevoia angajatorilor de mâină de lucru s-a redus serios în ultimii ani.

 

Citește și: Câte mașini Ferrari s-au vândut în România

 

Mulți oameni nu-şi pot imagina viața modernă fără aspiratoare și spălători de geamuri roboţi. Potrivit unuia dintre liderii de piață – compania americana iRobot, în 2012, în lume s-au vândut peste opt milioane de roboți pentru uz casnic. Câteva luni în urmă, Business Insider furniza o listă cu șapte cele mai atractive dispozitive pentru uz casnic. Printre acestea erau numite maşina automată de tuns iarba și aparatele pentru curățarea piscinei.

Dar expansiunea roboților nu amenință doar ocupaţiile cu nivel scăzut de calificare. În toamna anului 2011, Slate a publicat un studiu despre viitorul pieței forței de muncă şi legătura cu dezvoltarea tehnologiilor moderne. Acesta arăta că în afară de vânzătorii de magazin, în viitor, roboți vor concura cu farmaciştii şi personalul medical. Experţii au elaborat deja un farmacist robotizat pentru spitale, care va minimiza erorile farmaciştilor în eliberarea medicamentelor pentru pacienţi conform cu reţeta.

 

 

Adevărat, este prematur să vorbim despre dispariția treptată a profesiei de farmacist, dar dezvoltarea de tehnologii automatizate poate schimba substanțial esența profesiei. În prim-plan vine eficiența economică. Instalarea unui robot farmacist la Universitatea din California, San Francisco, a costat șapte milioane de dolari, este mai puțin de jumătate din fondul de salarii anual pentru 100 de specialiști medicali, care astfel eliberaţi de munca mecanică, îşi vor putea dedica timpul unor sarcini mult mai complexe decât distribuția de medicamente. Succesul robotului este demonstrat de faptul că acesta a procesat mai mult de 350.000 de prescripții fără o singură greșeală.

 

Citește și: Punctele nevralgice ale economiei României

În iunie 2013, economiștii Frank Levy și Richard Murnane a publicat un raport intitulat „Dansînd cu roboţii » (Dancing with Robots) care a sugerat că un computer este capabil să înlocuiască oamenii ori de câte ori se va crea un mediu de lucru care să îndeplinească două criterii: în primul rând, computerul are nevoie de instrucțiuni clare pentru a-și îndeplini atribuțiile, și în al doilea rând, funcționarea sa ar trebui să fie împărțită în etape.
Dacă vom evalua perspectivele roboților moderni conform criteriilor stabilite de cei doi, putem ajunge la o concluzie paradoxală: să creezi un vânzător robot comod pentru client este mai greu decât să construişti un robot broker de bursă. Ultima activitate se portiveşte ideal condițiilor propuse de către economiști – algoritmi clar stabliţi și mediu de activitatea supus unor norme clare.

 

 

Roboții de bursă, tot mai des menţionaţi în ultima vreme, sunt, probabil, cele mai interesante forme de dispozitive automate. Spre deosebire de aspiratoarele robot, cei de pe bursă sunt de mult timp o realitate a pieței de valori.
Potrivit Asociației Internaționale de Robotică, în 2012, în lume au fost vândute 16.067 roboți pentru utilizare în industrie, cu doar un procent peste vânzările din 2011. În total, din 1998 în lume au fost vândute peste 126.000 de roboți pentru uz industrial.

 

Citește și: A murit Nelson Mandela

 

Economistul Paul Krugman spunea, în 2012, despre perspectivele privind utilizarea roboților în economie avertizînd că utilizarea pe scară largă a inteligenţei artificiale poate amenința cu consecințe nu întotdeauna evidente. Krugman a prezis declinul cererii pentru personal cu înaltă calificare. „Mașinile inteligente fac oameni inteligenţi să nu mai fie necesari” – aceasta este una dintre concluziile lui Krugman. Probabil că, în realitate, ofensiva roboților în viața de zi cu zi va îmbogăţi doar pe proprietarii și producătorilor lor.