Ialomiţianu: Bugetul va face faţă şi în condiţiile unei situaţii mai grele pe pieţele financiare

0

„Nu e vorba că România încetează plăţile într-o perioadă de patru luni. Nu este adevărat. Avem măsuri de precauţie încât plăţile să se poată efectua în condiţii normale”, a declarat pentru NewsIn, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

 

Acesta a precizat că Lucian Croitoru se referea la „un buffer care asigură bani pentru patru luni”. „Sunt bani puşi deoparte. Noi avem încasări din impozite şi taxe, ieşim pe piaţă să facem împrumuturi. Am luat încă o măsură de precauţie, punând nişte bani deoparte, ca în situaţia în care ofertele băncilor nu sunt acceptate de Ministerul de Finanţe privind împrumuturile, mă refer aici la dobânzi prea mari sau termene prea scurte, avem posibilitatea să refuzăm ofertele respective”, a explicat ministrul de Finanţe, fără a preciza care este suma „pusă deoparte” . „Vrem să ne împrumutăm la dobânzi cât mai mici, ultimul împrumut a fost la 6,6%”, a arătat, în context, Gheorghe Ialomiţianu.

 

Întrebat de NewsIn dacă ia în calcul accesarea unor sume din acordul preventiv încheiat cu FMI (de 3,5 miliarde euro), ministrul de Finanţe a răspuns: „Nu am luat în calcul să accesăm suma pusă deoparte de Fondul Monetar şi Comisia Europeană în cadrul acordului. Nu trebuie să ne facem griji, pentru că noi putem să ne asigurăm finanţarea”.

 

În bugetul de stat de anul viitor este prevăzută o ţintă de deficit bugetar de 1,9%. Întrebat dacă deficitul propus va putea fi respectat fără majorări de taxe şi fără accesarea fondurilor de la FMI, Gheorghe Ialomiţianu a răspuns că „bugetul va face faţă şi în condiţiile unei situaţii mai grele pe pieţele financiare”. „Am luat măsurile privind ajustarea cheltuielilor, am luat măsuri şi privind politica fiscală. Noi am prezentat un buget care va face faţă şi în condiţiile unei situaţii mai grele pe pieţele financiare”, a conchis ministrul Finanţelor Publice.

 

Ministerul Finanţelor are un buffer (fond de rezervă) de circa 3 miliarde de euro, care i-ar ajunge un an, iar probabilitatea ca România să fie nevoită să tragă bani de la FMI este mică, au declarat surse oficiale.

 

„Un acord de tip preventiv este făcut ca într-o situaţie dificilă să poţi trage bani. Eu nu văd o probabilitate de a trage bani, deoarece este loc de cumpărare de titluri de stat din România. Ministerul Finanţelor are un stoc de vreo 3 miliarde de euro, care le ajunge până la anul pe vremea aceasta. Sunt avansuri de la Uniunea Europeană, sunt bani din emisiunea din vara trecută pe care nu i-au consumat de 1 miliard şi ceva de euro…. Cred că sunt mai mult de 3 miliarde de euro”, au precizat sursele citate.

 

Acestea au subliniat că acordul de tip preventiv se face pentru situaţia în care se întâmplă ceva şi este nevoie de acei bani.

 

„Nu va fi mare necaz dacă România va trage bani de acolo. Este o reacţie la un mare necaz care vine din exterior. Dacă întrebarea este despre probabilitate, consider că probabilitatea este mică. Nu văd de ce ar trebui să luăm acei bani”, au mai spus sursele citate.

 

Traian Băsescu a afirmat miercuri că „pentru perioada următoare” România nu se află în în situaţia de a apela la resursele pe care le are la dispoziţie de la FMI şi de la UE, adăugând că folosirea banilor de la Fond „nu ar fi un semn pozitiv”, chiar dacă banii sunt „foarte ieftini”. „Depinde cum vor evolua pieţele. Ce vă spune cu certitudine este că nu mi se pare în regulă să împrumutăm bani cu 8%-8,5% dacă va continua neîncrederea în zona euro. Deci, ştiu eu… Va trebui să judecăm dacă o astfel de situaţie apare. Eu sper însă să nu fie nevoie să accesăm banii pe care-i avem la dispoziţie, chiar dacă ei sunt foarte ieftini. Semnul de neputinţă a finanţării comerciale a bugetului de stat nu va fi un semn pozitiv şi riscăm să pierdem ce câştigăm din dobândă”, a explicat Băsescu.

 

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat recent că România ar putea apela anul viitor la banii de la FMI, iar în acest moment, fără să se împrumute din piaţă, România are rezerve financiare pentru patru luni.