Ialomiţianu: România va trebui să revizuiască prognoza de creştere economică

0

Întrebat dacă s-a luat o decizie privind renunţarea la creşterile salariale în sectorul public, ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a precizat că o asemenea decizie va putea fi luată doar după viitoarea misiune la Bucureşti a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene. „Înaintea misiunii din iulie-august a FMI, era o altă perspectivă financiară. Acum, toate ţările Uniunii Europene fac revizuiri de creştere economică, cred că şi România va trebui să facă revizuirea de creştere economică şi atunci vedem care este spaţiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din 2012”, a explicat ministrul.

Ialomiţianu a arătat că evenimentele recente de pe pieţele financiare internaţionale fac probabilă o revizuire a prognozei de creştere a economiilor europene, cu impact şi asupra cheltulilor pe care statele UE şi le pot permite. „Toate ţările din UE fac aceste revizuiri. Am fost vineri şi sâmbătă la un EcoFin informal din Polonia. Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru”, a declarat, luni, Gheorghe Ialomiţianu.

Strict în privinţa României, ministrul de Finanţe a arătat că nu se va putea revizui ţinta de deficit bugetar şi nici principiul alocării preferenţiale a resurselor statului în vederea investiţiilor. „Deficitul bugetar nu se va negocia, trebuie să ne ducem cu un deficit sub 3%. Cheltuielile cu investiţii nu trebuie să le punem în pericol pentru că este singura şansă a României de a depăşi această perioadă, o reprezintă investiţiile (…) În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl avem, vom lua o decizie şi referitoare la acea recuperare a cheltuielilor cu salariile şi alte cheltuieli, dar nu punem în pericol cheltuielile cu investiţiile şi ţinta de deficit bugetar pentru că noi trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv”, a spus ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că respectarea obligaţiei asumate de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB nu poate fi îndeplinită dacă în 2012 pensiile vor fi indexate, iar salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010.

Şeful statului consideră că Executivul trebuie să respecte în 2012 ţintele din programul cu FMI, în pofida tentaţiilor populiste dintr-un an electoral. „Guvernul se poate decredibiliza şi ăsta ar fi şocul pe care România poate să-l primească, prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate. O eventuală abandonare a probgramului ar fi pentru România mult mai rea decât revenirea la recesiune. Sper să nu se întâmple cu atât mai mult cu cât acordul acoperă integral anul 2012 şi să nu trecem la populisme”, a declarat şeful statului duminică la PRO Tv.

Acesta consideră ca inoportune măsuri precum revenirea salarizării bugetarilor în 2012 la nivelul anterior scăderii din 2010 sau indexarea pensiilor. „Cred că toţi sunt conştienţi că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro, că nu ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excendent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a lor pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm. La anul, avem obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare la UE să avem deficit de 3% pe ESA, adică 2,7% pe cash din PIB. Cele trei procente pe ESA înseamnă 3,9 miliarde de euro să spunem, iar noi doar la fondul de pensii avem 3,6 miliarde”, a afirmat Traian Băsescu.

Un argument suplimentar invocat de către preşedintele Băsescu pentru menţinerea unor politici economice şi sociale prudente este riscul unei recrudescenţe a crizei pe plan internaţional. „Cer Parlamentului şi Guvernului să menţină cea mai sigură centură de siguranţă pentru un impact diminuat dacă se va reintra în recesiune şi această menţinere a centurii de siguranţă înseamnă respectarea acordului pe care îl avem cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială”, a mai spus Băsescu.