x


  • EUR
    4.8338
    USD
    4.4477
string(16) "instant-articles"

Ieși la pensie DACĂ MAI POȚI! Casa de Pensii: Vechimea în muncă trebuie dovedită

Vechimea în muncă pentru grupa I şi/sau a II-a de muncă care nu este trecută în cartea de muncă poate fi dovedită prin adeverinţe eliberate de angajatori sau de către arhive, arată o informare recentă a Casei Naţionale de Pensii. În lipsa acestor adeverinţe, perioadele respective vor fi considerate stagii de cotizare în condiţii normale.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.02.2020, 8:45

Dovada vechimii în muncă în grupa I şi/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

 

Totuşi, în situaţia în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive, arată Casa de Pensii, într-o precizare recentă.

 

Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.