Ileana Stana Ionescu împlinește 85 de ani! Nu a mai apărut în public de aproape doi ani

0
85

 Ileana Stana Ionescu împlinește astăzi 85 de ani. Marea doamnă a cinematografiei și teatrului românesc nu a mai apărut în public de aproape doi ani din cauza problemelor de sănătate. Ultima sa apariției a fost la Gala Premiilor Gopo din 2019, unde a fost omagiantă cu premiul pentru întreaga carieră.

Nici artista, nici soțul său, Andrei Ionescu, și el ajuns la respectabila vârstă de 93 de ani, nu au mai ieșit din curtea casei lor, cei doi fiind ajutați de o doamnă, tocmită de fiul artistei, medicul Andrei Manuel, care trăiește și profesează în Statele Unite. Cea care are grijă de Ileana Stana Ionescu și soțul său s-a mutat în vila celor doi din Pipera, fiind în permanență lângă aceștia mai ales că starea sa de sănătate a marii actrițe nu este una chiar bună. Din cauza vârstei sale înaintată Ileana Stana Ionescu abia se mai poate mișca, iar mai toată ziua o petrece în fotoliu. Iar pandemia a făcut-o să evite orice întâlnire cu foștii colegi de la Teatrul Național din București doritori să o revadă.

De-a lungul carierei, “Doamna comediei românești” a adunat sute de roluri în film, teatru și televiziune  Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 60 de ani, actrița Ileana Stana Ionescu a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje de film și teatru.

Ileana Stana Ionescu împlinește 85 de ani! Alături de soțul său, Andrei Ionescu

Corina Chiriac își donează averea Muzeului Național de Istorie. Obiecte de patrimoniu strânge de patru generații

Ileana Stana Ionescu împlinește 85 de ani! Nu a mai apărut în public de aproape doi ani

Născută în 14 septembrie 1936, la Brad, Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșiţa, cu rolul Agnes în Şcoala femeilor, de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde câțiva ani mai târziu a fost remarcată de Radu Beligan și invitată să concureze pentru un post la Teatrul Național din București. Debutul pe scena Teatrului Național s-a întâmplat în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în ”Idiotul”. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în Maşinăria Cehov, Chiriachiţa în Titanic Vals, Chiralina în Coana Chirița, Fraulein în Gaiţele sau Constance în Nebuna din Chaillot. În 2002 a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din București.

A debutat Teatrului Național în 1965, în ”Idiotul”, avându-l ca partener pe Florin Piersic 

În cinema și film de televiziune, printre cele mai importante apariţii ale sale sunt: Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu, 1966), Păcală (r. Geo Saizescu, 1974), Dumbrava minunată (r. Gheorghe Naghi,1980), Alo, aterizează străbunica! (r. Nicolae Corjos, 1981), Secretul lui Bachus (r. Geo Saizescu, 1984), Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), Cucoana Chiriţa (r. Horea Popescu, 1986), Aici nu mai locuieşte nimeni (r. Malvina Urșianu, 1995).

Imagini incredibile cu Jean-Paul Belmondo fac înconjurul internetului. Ce condiție fizică de invidiat avea genialul actor la 60 de ani!