„Impresionant! O bijuterie istorică” Clădirea din București care le taie respirația străinilor

„Pur și simplu uimitoare!”, „O nouă vizită, aceeași mirare”, „Una dintre cele mai frumoase clădiri din București”, „ O clădire impresionantă!” sau „Mama tuturor clădirilor istorice”. Acestea sunt doar câteva dintre impresiile turiștilor străini care au vizitat Bucureștiul despre una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din centrul Capitalei. Este vorba despre Palatul CEC, situat pe Calea Victoriei nr. 13.

 

„Aceasta este una dintre cele mai frumoase clădiri din tot Bucureștiul. Cu certitudine, trebuie să se regăsească pe lista obiectivelor de vizitat ale tuturor. Văzând-o, vei realiza clar de ce Bucureștiul era cunoscut în trecut ca Parisul Estului sau drept Micul Paris”, își relatează impresiile despre Palatul CEC pe site-ul Tripadvisor.com un turist londonez, care a vizitat România în luna decembrie a anului trecut.

 

Un alt turist din Denver, Colorado, SUA, scrie: „Fără îndoială, este una dintre cele mai bune și mai impresionante structuri pe care o veți vedea în București. Însă, din păcate, va trebui să o vedeți și să o apreciați din exterior, deoarece nu este permisă intrarea în interior”.

 

Construcția Palatului CEC a început pe 8 iunie 1897, în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Până în 1875, în acel loc se aflaseră mânăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare”. Realizat după planurile arhitectului Paul Gottereau și executat sub îndrumarea arhitectului român Ion Socolescu, Palatul CEC a fost finalizat în anul 1900.

 

Palatul CEC este construit în stil eclectic terminându-se cu o cupolă de sticlă și metal. Intrarea este încununată de un fronton în semicerc, sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției.

 

Palatul CEC este, totodată, una dintre cele mai rezistente clădiri din Capitală, nefiind afectată de niciun cutremur puternic care au lovit Bucureștiul de-a lungul timpului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed