În România nu se scoate nici un gram de aur. Cât ar câştiga statul de la Roşia Montană

0

Mai precizează şi că, teoretic, proiectul ar putea fi derulat de o firmă românească însă, practic, sunt puţine şanse să se întâmple aşa ceva.

În momentul de faţă se exploatează aur în România?

Nu, niciun gram de aur. Sunt firme care doar explorează perimetre aurifere. Companiile de stat care scoteau aur s-au închis. E adevărat că se scot cantităţi infime de aur la Roşia Poeni însă sunt asociate zăcămintelor cuprifere şi se vând ca atare.

Avem un studiu care să ne indice câţi bani ar avea de câştigat România din proiectul Roşia Montană?

Da, există un studiu care arăta că statul român ar avea de câştigat patru miliarde de dolari din acest proiect pe toţi cei 16 ani de exploatare. Suma include dividendele rezultate din compania de proiect(statul are 19,3% – n.r.) şi taxe. Aici includem redevenţa  din producţie, TVA, taxe pe salarii şi alte impozite. Studiul era făcut pentru un preţ al aurului de 900 de dolari unci. Acum, însă, la 1800 de dolari uncia, la cota de 24% a TVA precum şi la noul nivel de 4% al redevenţei, calculele acelea sunt mult rămase în urmă. De precizat că acest nivel al redevenţei se poate mări la 6% în viitor.

Nu este mică o redevenţă de 4%?

Dimpotrivă, este una dintre cele mai mari din Europa

De ce proiectul nu poate fi realizat de către o companie românească?

Nimeni nu zice că nu e posibil însă, mai întâi de toate, trebuie să nu uităm că avem deja un proiect în lucru: cel cu Gabriel Resources. Ar trebui să-l sistăm pe acesta ceea ce nu este productiv, mai ales că se află în faza finală de obţinere a tuturor avizelor. În al doilea rând trebuie foarte mulţi bani iar statul nu se poate implica pentru că, din 2006, în UE s-a renunţat la subvenţii. De fapt, nicăieri în UE nu există exploatări de stat. Iar o companie ar trebui să dispună de câteva sute de milioane de dolari doar în faza de început a proiectului şi nu ştiu ce companie românească dispune de fondurile acestea.

Europa nu spusese NU cianurilor?

Nu Europa, ci Parlamentul European, care nu are funcţie de decizie. Iar noi putem să ne folosim de o directivă a Comisiei Europene din 2006 care permite statelor membre să folosească exploatarea cu cianuri dacă la deversarea în lacurile de decantare se înregistrează o concentraţie mai mică de 10 ppm(părţi pe milion). La Roşia Montană avem undeva între 5 şi 7 ppm.

Deci, când începe, propriu-zis, exploatarea?

Gabriel Resources a obţinut toate avizele necesare mai puţin cel de mediu care va fi dat după finalizarea studiului de impact al proiectului