În Transnistria a fost instituit „cod roșu” de alertă teroristă! Tiraspolul anunță „noi măsuri de securitate”

Autoritățile de la Tiraspol au instituit „cod roșu” de alertă teroristă, informează site-ul administrației lui Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut de la Tiraspol.

Administrația de la Tiraspol a convocat în această dimineață așa numitul Consiliu de securitate din regiune.

„Nivelul de pericol a fost recunoscut de membrii Consiliului de Securitate ca fiind critic. S-a luat decizia de a introduce în regiune codul roșu de amenințare teroristă, care prevede adoptarea unor măsuri suplimentare pentru asigurarea securității”, se spune în mesajul liderului de la Tiraspol.

Sursa mai precizează că ordinul urmează a fi semnat în timpul apropiat. Până la publicarea acestuia nu-i clar ce „măsuri suplimentare” va întreprinde administrația de la Tiraspol.

Amintim că ieri seara au avut loc câteva explozii la sediul așa-zisului minister al securității din Tiraspol. Cazul a fost catalogat de mai mulți lideri de opinie drept o provocare.

În noaptea de luni spre marți au avut loc încă două explozii în satul Maiak din regiunea Grigoriopol.

Ca rezultat, au fost deteriorate două turnuri de comunicații. Nu au fost înregistrate victime.

Tiraspolul renunță la parada de 9 mai; „Există riscuri”

Decizia a fost luată de liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, în urma unei discuții cu șefii administrației din regiune, transmite presa de la Tiraspol.

Vadim Krasnoselski a anunțat că, în circumstanțele actuale, o adunare în masă a cetățenilor, nu este lipsită de riscuri. În același timp, el a anunțat că fiecare locuitor din regiune va putea onora în mod individual memoria apropiaților căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial cu depuneri de flori la morminte și monumente.

În context Tiraspolul a renunțat și la utilizarea focurilor de artificii care aveau loc în mod tradițional în această zi.

Precizăm că administrația nerecunoscută din stânga Nistrului a instituit cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile. Decizia a fost luată în contextul atacului asupra clădirii așa numitului minister al securității de la Tiraspol și asupra celor două turnuri din satul Maiak, din raionul Grigoriopol. Amintim că nimeni nu a avut de suferit în urma acestor deflagrații.

Prima reacție a Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”.

Delcarația lui Peskov este făcută în contextul în care au avut loc explozii în regiunea separatistă ieri seara la așa-zisul minister al securității din Tiraspol și azi dimineață în satul Maiak din regiunea Grigoriopol, unde au fost deteriorate două turnuri de comunicații. Serviciile ucrainene susțin că acestea ar fi fost provocate de FSB-ul rusesc.

„Urmărim cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația. Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, în contextul tensiunilor din stânga Nistrului.

Între timp, liderul pro-rus al regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a declarat că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, informează Reuters. Această nouă etapă ar include și Transnistria.

Precizăm că Maia Sandu a convocat astăzi ședința Consiliului de Securitate în legătură cu situația din regiunea transnistreană.

Tot astăzi, SIS a emis o declarație informând că „monitorizează atent situația” și îndeamnând populația să fie calmă și să se abțină de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri