Înăsprirea regulilor financiare de către G20 ameninţă profiturile băncilor

0

Preşedintele american Barack Obama şi omoligii săi din cadrul G20 se vor reuni pe 24 şi 25 septembrie la Pittsburgh pentru discuta un plan prin care să forţeze băncile să-şi reducă expunerile riscante, să păstreze un nivel mai mare de capital şi o gamă mai largă de active care să poată fi uşor tranzacţionate.

Pe ordinea de zi a reuniunii vor mai figura limitarea remuneraţiilor bancherilor şi reducerea dezechilibrelor comerciale, în încercarea de a evita repetarea celei mai grave crize din ultimele decenii şi pentru a susţine revenirea economiei.

Prin limitarea posibilităţilor băncilor de a investi şi de a tranzacţiona, guvernele ar putea ameninţa avansul acţiunilor bancare la bursă, care s-au apreciat considerabil de la cotaţiile minime atinse în martie.

Acesta este, însă, un preţ pe care factorii de decizie din marile economii ale lumii ar putea fi dispuşi să-l plătească pentru a preveni reapariţia riscurilor excesive, ce au dus la prăbuşirea Lehman Brothers în urmă cu un an, la recesiunea mondială şi la injecţii masive de bani publici pentru salvarea băncilor.

„Reglementarea va reduce profitabilitatea băncilor, prin creşterea costurilor operaţionale”, a declarat Andrew Clare, profesor în cadrul Cass Business School din London, fost oficial al băncii centrale britanice.

„Dacă băncile vor beneficia de fondurile contribuabililor, trebuie să acţioneze într-o asemenea natură încât să nu afecteze cetăţenii sau economia”, a adăugat el.

În cadrul summitului, la care vor mai participa premierul britanic Gordon Brown, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi preşedintele chinez Hu Jintao, se vor dezbate, de asemenea, şi modul de gestionare a revenirii economiei, evitarea protecţionismului şi ameliorarea standardelor contabile.

Oficialii vor mai încerca să realizeze un cadru pentru echilibrarea economie mondiale, prin creşterea economisirii în Statele Unite, prin investiţii mai mari în Europa şi prin majorarea cererii interne dîn China.

Ideile aflate în discuţie: forţarea băncilor să îşi majoreze nivelurile de capital, pentru a face faţă mai bine eventualelor riscuri, şi păstrarea unei părţi mai mari din câştiguri.

Această decizie ar putea coborî cu o treime profitabilitatea băncilor de investiţii Goldman Sachs, Barclays şi Deutsche Bank, susţin analiştii JPMorgan Chase.

Directorul executiv al grupului francez Societe Generale, Frederic Oudea, a estimat, luni, că în cadrul summitului G20 se va hotărî, probabil, majorarea cerinţelor de capital.