Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la 32,9 puncte. Analiştii financiari consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe sunt supraevaluate

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%”, arată CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.  

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimand că inflaţia va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in urmatoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Sunt de de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

”Este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, în acest exerciţiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţului, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului)”, arată asociaţia.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor s-a mentinut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri