Indicele de încredere Money.ro: nu prea sunt motive pentru optimism

0

Economia României a trecut pe minus în trimestrul trei din 2012, din cauza recoltei slabe şi a reduceri avansului în industrie. Aşa susţin analiştii bancari. Primele date vor veni de la Institutul de Statistică în această lună. Nici viitorul apropiat nu sună foarte bine.

 

Cea mai nouă ediţie a indicilor de încredere economică Money.ro arată că analiştii, economiştii şi brokerii locali sunt şi mai pesimişti în privinţa economiei locale. Indicele care măsoară perspectivele pe termen foarte scurt, de 6 luni, s-a înrăutăţit în octombrie faţă de luna precedent, semn că revenirea pe creştere se va produce ceva mai târziu.

 

În timp ce analiştii văd în culori sumbre viitorul economiei româneşti în următoarele luni, managerii, oamenii de afaceri şi consultanţii sunt ceva mai optimişti. Indicele de încredere al mediului de afaceri, calculat de Money.ro, s-a îmbunătăţit în octombrie, la 20 de puncte. Optimismul managerilor, antreprenorilor şi consultanţilor a atins maximul ultimelor luni.

 

Diferenţele dintre cei doi indici de încredere Money.ro ar putea fi explicată prin felul în care experţii interpretează semnalele economice. Analiştii analizează cifrele seci, care indică o înrăutăţire a situaţiei, în timp ce managerii şi consultanţii se uită mai degrabă la domeniul în care activează şi la partenerii lor. Pe de altă parte, analiza Money.ro mai arată că tendinţa de apreciere a leului s-ar putea inversa mai devreme sau mai târziu.

 

Nici unul dintre cei chestionaţi nu crede că leul va fi mai tare în raport cu euro peste 6 luni. Astfel, leul fie va scădea, fie va rămâne în jurul nivelului actual, afirmă experţii chestionaţi. Indicii de încredere economică Money.ro au fost lansaţi în mai 2011 şi sunt realizaţi cu o frecvenţă lunară.

 

La ediţia din octombrie 2012 au participat peste 20 de analişti, economişti, brokeri, consultanţi, manageri şi antreprenori.