Atacul din Ucraina afectează puternic o industrie locală

0

„E nenorocirea nenorocirilor”, a afirmat Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation Romania.

 

El a explicat că orice accident aviatic major se reprecutează negativ la nivel mondial, iar în perioada imediat următoare numărul pasagerilor pe cursele aeriene din întreaga lume scade cu 0,1-0,5%, ceea ce, arată Fodoreanu, este enorm.

 

„Bineînţeles că există un impact emoţional. Pe mine m-au sunat în ultimele ore câţiva prieteni ca să mă întrebe pe unde trec exact avioanele cu care urmează să zboare”, a spus Dorin Ivaşcu, preşedintele Asociaţiei Române a Operatorilor Privaţi din Aviaţie.

 

În afara efectului emoţional, care afectează pasagerii curselor aeriene din întreaga lume, prăbuşirea avionului în Ucraina afectează şi turismul românesc, din cauza vecinătăţii celor două ţări.

 

„Din păcate, România este la o distanţă relativ mică de zona de conflict din Ucraina, iar turiştii din zone mai îndepărtate, de pe alte continente, nu fac foarte clar distincţia între România, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria. Pentru ei, acestea sunt ţări din Estul Europei, unde are loc un conflict pe fondul căruia s-a prăbuşit un avion, iar din acest motiv vor evita zona şi, implicit, România”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

 

Pentru mulţi turişti de pe alte continente, România, Cehia sau Ucraina sunt cam acelaşi lucru, crede, la rândul lui, Lucian Boronea, proprietarul agenţiei de turism Accent Travel.

 

„În avion au fost pasageri din Canada şi Asia, motiv pentru care turiştii nord americani şi asiatici vor evita o vreme zona Europei de Est”, a mai spus Boronea.

 

El crede că va fi afectat şi fluxul de turişti din România către străinătate, dar doar către destinaţiile spre care existau zboruri care survolau Ucraina, chiar dacă acestea evită acum spaţiul aerian ucrainean. Astfel, unii ar putea renunţa la circuitele în Rusia sau în ţările scandinave.

 

Potrivit lui Boronea, ar putea suferi şi segmentul de conferinţe organizate de companii străine în România, pentru că unele dintre ele ar putea amâna evenimentele.

 

Turoperatorii spun că şi fără prăbuşirea avionului, tensiunile din Ucraina au influenţat deja negativ turismul românesc.

 

„A scăzut incomingul în acest an în România din cauza situaţiei din Ucraina. Unii au renunţat să mai vină într-o zonă în vecinătatea căreia este un conflict militar”, a afirmat Fodoreanu.

 

Acesta apreciază că autorităţile române din turism nu ştiu să iasă din aceste crize şi nu intensifică promovarea atunci când turismul are probleme.

 

„România nu are nici concept de promovare şi nu are nici echipă. Noi ar fi trebuit, în momentul în care a început conflictul în Ucraina, să ieşim pe toate pieţele şi la toate târgurile şi să facem o promovare agresivă”, a completat Fodoreanu.