Inflaţia din Turcia a încetinit în iunie, în pofida prăbuşirii lirei turceşti

0

Indicele preţurilor de consum al Turciei a crescut cu 3,92% faţă de luna precedentă, au arătat miercuri datele oficiale.

Citirea este mai mică decât prognoza Reuters de 4,84% şi se compară cu o creştere de 0,04% în mai.

Cele mai mari creşteri au fost atribuite preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice, care au crescut cu 11,13%, în timp ce preţurile din restaurante şi hoteluri au urcat cu 4,31%.

Pe o bază anuală, preţurile au avansat cu 38,21%, de asemenea uşor sub previziunile Reuters, de 39,47%.

În timp ce iunie a fost a opta lună consecutivă de decelerare a creşterii preţurilor, analistul de piaţă al Conotoxia, Bartosz Sawicki, a declarat pentru CNBC că există ”puţine motive pentru optimism”.

”Căderea liberă a lirei începe să-şi pună din nou amprenta, pe măsură ce readuce presiunile asupra costurilor”, a spus el.

Între timp, Timothy Ash, analist senior la BlueBay Asset Management, a spus că ţara ar fi putut înregistra cifre şi mai mari.

”Ar fi putut fi mult mai rău, având în vedere corecţia de pe piaţa valutară de 25% observată după alegeri”, a spus Ash printr-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Ash a adăugat că banca centrală va trebui ”să lucreze foarte mult pentru a reduce inflaţia în mod semnificativ”.

În octombrie anul trecut, rata inflaţiei din Turcia a ajuns la 85%.

Lira turcească a fost tranzacţionată miercuri la 26,09 unităţi faţă de dolar.

”Cu Simsek există cel puţin o şansă de a gestiona [prin] toate acestea fără o criză sistemică mai largă, dar nu există loc absolut loc pentru o eroare de politică în acest stadiu”, a continuat Ash.

Erdogan l-a numit pe fostul ministru al Economiei Mehmet Simsek drept noul său ministru al Trezoreriei şi Economiei, el fiind cunoscut pentru politicile sale favorabile pieţei.

Alături de această numire a fost noul guvernator al băncii centrale a Turciei, fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan.

Luna trecută, banca centrală a mărit dobânda de referinţă de la 8,5% la 15% şi a afirmat că va avea loc o înăsprire monetară treptată, până când situaţia inflaţiei din ţară se va îmbunătăţi.

Cu toate acestea, depreciereaa lirei nu este singura sursă de presiuni inflaţioniste, a spus Sawicki.

”Aşteptările inflaţioniste refuză să scadă în contextul ratelor dobânzilor reale profund negative şi a unei economii supraîncălzite”, a spus el într-un e-mail.

Introducerea de către Turcia a unei creşteri a salariului minim, precum şi o posibilă revizuire a cotelor de impozitare, care a fost amânată din cauza alegerilor, ar trebui să contribuie la revenirea ratei anuale a inflaţiei la pragul de 50% în a doua parte a anului, prognozează el.