ING: Guvernul ar putea fi forţat să taie alte cheltuieli ca să plătească salariile şi pensiile

"Dacă presiunile asupra bugetului cresc, guvernul va fi forţat să taie alte cheltuieli, pentru ca să plătească pensiile şi salariile sau va trebui să amâne aceste plăţi ori altele (precum cele pentru investiţii). Faptul ar crea arierate importante, cu efecte negative asupra economiei nu numai în ultimul trimestru al acestui an, ci şi în 2010", se spune în raport.

Analiştii grupului financiar consideră că dobânzile mari de pe piaţa monetară românească, care ajută la protejarea leului, sunt negative pentru economie şi "fac dificilă finanţarea deficitului public".

"Incertitudinea politică pare să persiste şi ar putea să se amplifice mai puternic. Aceasta are în mod evident un impact negativ asupra leului şi implică un risc sporit pentru România. Există şi un risc de comprimare a economiei inclusiv în 2010, comparativ cu progroza noastră de creştere cu 1,6% a produsului intern brut", se mai arată în raportul ING.

Raportul publicat joi dimineaţă de ING face o actualizare a ultimelor evoluţii politice de la Bucureşti, insistând asupra declaraţiei "şocante" a preşedintelui Traian Băsescu, care spunea că fără a treia tranşă de la FMI şi a doua de la CE – programate să fie plătite la finalul acestui an -, România nu va fi capabilă să plătească pensiile şi salariile în ultimul trimestru al anului.

"Fostul ministru al muncii declarase că ar putea avea loc o situaţie de acest fel, iar premierul interimar a mai spus că ruperea acordului cu FMI/CE ar putea duce la o asemenea situaţie", se aminteşte în raport.

ING estimează că s-ar putea ajunge într-o asemenea situaţie, după ce România a anunţat că va amâna lansarea emisiunii de eurobonduri, iar finanţarea deficitului bugetar ar putea deveni o adevărată problemă, ţinând cont de dobânzile mari de pe piaţa locală şi de instabilitatea politică.

În ultima perioadă, Ministerul de Finanţe a reuşit să se descurce fără să atragă toate sumele anunţate prin emisiuni de titluri de stat şi a respins mai multe licitaţii, notează ING.

Miercuri, analiştii ING avertizau că măsurile de reformă necesare vor fi dificil de implementat într-un mod credibil în lipsa unui guvern puternic, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este ameninţat în special de deficitul bugetar, care ar putea ajunge la finalul anului la 8,5-9% din PIB.

Ţinta fixată de FMI pentru deficitul bugetar este de 7,3% din produsul intern brut (PIB) pentru finalul acestui an, însă analiştii ING estimează un nivel de 7,7% din PIB şi nu exclud chiar un deficit mai mare.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed