Îngrijorător! Aproape 400.000 de oameni au murit în Europa în 2021 din cauza poluării

Un raport al Uniunii Europene arată că aproape 400.000 de oameni au murit în Europa în 2021 din cauza a trei poluanți atmosferici. Organizația Mondială a Sănătății susține că aceste morți ar fi putut fi evitate dacă poluanții ar fi fost reduși la nivelurile recomandate de organizație.

253.000 de decese a cauzat poluarea cu particule fine (PM 2,5), care afectează în special persoanele cu boli de inimă, informează Agenție Europeană de Mediu (AEE).

Același raport arată că 52.000 de oameni au murit din cauza poluării cu azot (NO2), cea mai dăunătoare pentru persoanele cu diabet, iar expunerea pe termen scurt la ozon (O3) a dus la 22.000 de decese.

AEE mai precizează că în total e vorba de 389.000 de decese atribuite poluanților din Europa, inclusiv din țările aflate în afara Uniunii Europene.

„Concentrațiile poluanților din aer în 2021 au rămas cu mult peste nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ghidurile sale privind calitatea aerului. Reducerea poluării aerului la aceste niveluri orientative ar preveni un număr semnificativ de decese atribuibile (poluării) în statele membre ale UE”, se arată în raportul AEE.

În 2021, cele mai multe morți din cauza PM2,5 au fost înregistrate în Polonia, Italia și Germania. În statele scandinave, poluarea a avut cel mai mic impact.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed