Inimile crescute în laborator ar putea fi soluția pentru cardiaci

O echipă de la Universitatea Tehnică din München (TUM) a reușit, în laborator, să determine celulele stem să imite dezvoltarea inimii umane. Rezultatul este un fel de „mini-inimă” cunoscut sub numele de organoid. Acesta va permite studiul celei mai timpurii faze de dezvoltare a inimii noastre și va ajuta în cercetarea asupra bolilor inimii, anunță site-ul universității germane tum.de.

Inima umană începe să se formeze la aproximativ trei săptămâni după concepție. Acest lucru plasează faza timpurie a dezvoltării inimii într-un moment în care femeile încă nu sunt conștiente de sarcina lor și, astfel, este unul dintre motivele pentru care există puține cunoștințe despre modul în care se formează inima. Descoperirile din studiile pe animale nu sunt pe deplin transferabile la om.

Echipa care lucrează cu Alessandra Moretti, profesor de Medicină Regenerativă în Boli Cardiovasculare, a dezvoltat o metodă pentru a face un fel de „mini-inimă” folosind celule stem pluripotente.

Aproximativ 35.000 de celule sunt transformate într-o sferă într-o centrifugă. Pe o perioadă de câteva săptămâni, diferite molecule de semnalizare sunt adăugate la cultura celulară sub un protocol fix. „În acest fel, imităm căile de semnalizare din organism care controlează programul de dezvoltare al inimii”, explică Alessandra Moretti. Grupul și-a publicat acum lucrările în revista Nature Biotechnology.

Noi indicii despre cum se poate repara inima fetală

Alături de metoda de producere a organoizilor, echipa a raportat primele noi descoperiri.

Prin analiza celulelor individuale, cercetătorii au determinat că celulele precursoare de un tip descoperit doar recent la șoareci se formează în jurul celei de-a șaptea zile de dezvoltare a organoidului. Din aceste celule se formează epicardul. „Presumăm că aceste celule există și în corpul uman – chiar dacă doar pentru câteva zile”, spune prof. Moretti.

Aceste perspective pot oferi, de asemenea, indicii cu privire la motivul pentru care inima fetală se poate repara singură, o capacitate aproape complet absentă în inima unui om adult.

Noile descoperiri ar putea ajuta la găsirea de noi metode de tratament pentru atacul de cord și pentru alte afecțiuni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed