Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de peste 228.000 de lei în perioada 26-28 aprilie pentru neregulile constate în unităţile comerciale din Bucureşti

0
40
Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de peste 228.000 de lei în perioada 26-28 aprilie pentru neregulile constate în unităţile comerciale din Bucureşti

În intervalul 26-28 aprilie 2021, la nivelul municipiului Bucureşti au fost verificate 51 de unităţi comerciale şi au fost aplicate 16 sancţiuni în valoare totală de 228.000 de lei.În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel, acestea fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.

“În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu cei din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA) efectuează controale tematice pentru a asigura consumatorilor un comerţ cu alimente sigure şi a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare. Verificările urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Printre neregulile constatate şi sancţionate de medicii veterinari  se numără: carne comercializată fără expertiză sanitară veterinară;  l ipsă elemente de identificare a mărfii; neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare şi deficienţe privind starea de igienă spaţiilor de depozitare şi comercializare.

“Controalele ANSVSA cu această tematică sunt îndesfăşurare, urmând ca rezultatul final al acestor acţiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.Recomandăm cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar veterinar. Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

În intervalul 26-28 aprilie 2021, la nivelul municipiului Bucureşti au fost verificate 51 de unităţi comerciale şi au fost aplicate 16 sancţiuni în valoare totală de 228.000 de lei.În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel, acestea fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.