Instanţa a micşorat la jumătate cuantumul despăgubirilor în procesul lui Huidu

0

Magistraţii Curţii de Apel au judecat, săptămâna trecută, recursul firmei de asigurări SC Asigurare – Reasigurare Astra SA, care a fost obligată să plătească integral daunele civile, în cuantum de peste 360.000 de euro.

Daune fuseseră stabilite de către Judecătoria Braşov în decembrie 2012. Avocatul firmei a susţinut la instanţă că sumele sunt prea mari şi a adus ca dovezi mai multe statistici privind daunele acordate de instanţe în cazul unor accidente cu victime, despăgubirile fiind semnificativ mai mici. Avocatul lui Huidu, Ioan Mânjină, a cerut şi el diminuarea despăgubirilor, deşi clientul său nu plăteşte direct daunele, ci firma acestuia de asigurări.

 

Valentin Bordea, avocatul Ioanei Câmpean, fiica uneia dintre cele trei victime, ceruse la termenul anterior majorarea cuantumului despăgubirilor de la 120.000 de euro, la 240.000 de euro, pe motiv că pentru familia celeilalte vicitme, familia Balog, s-au stabilit daune totale de 240.000 de euro (câte 120.000 euro pentru soţia şi fiul lui Ştefan Balog).

 

Judecătoria Braşov l-a condamnat pe Şerban Huidu, în 29 iunie 2012, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Sentinţa a fost atacată cu recurs, iar, în 7 februarie 2013, Curtea de Apel Braşov a majorat pedeapsa, la patru ani de închisoare cu suspendare.

În motivarea Curţii de Apel Braşov se mai arată că executarea unei pedepse în regim privativ de libertate, solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi de către familiile victimelor accidentului provocat de Huidu, „apare ca o măsură excesivă faţă de circumstanţele personale ale inculpatului”.

De asemenea, conform sentinţei, Şerban Huidu este obligat ca, pe durata termenului de încercare de şase ani, să se supună mai multor măsuri de supraveghere: să se prezinte, la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, conform programului stabilit de acesta; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

De asemenea, pe durata termenului de încarcerare, lui Huidu îi este interzis să conducă vreun vehicul. În cazul săvârşitii unei alte infracţiuni, va fi revocată măsura suspendării pedepsei.
În plus, instanţa a dispus prelevarea probelor biologice de la Şerban Huidu în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), după rămânerea definitivă a condamnării.

În mai 2012, Şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 zona localităţii Timişul de Sus din judeţul Braşov.
În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov. În 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din localitatea Timişul de Sus, într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.